Geen sprake van inflatiedruk
De Europese beurzen noteren nog steeds in het rood, waarbij de verliezen ten opzichte van de opening opnieuw verder zijn opgelopen. De Euro Stoxx 50 moet ruim 1% prijsgeven, ook het verlies voor de BEL 20 loopt op tot in de buurt van 1%.
Sommige analisten waarschuwen dat de beurskoersen rijp zijn voor een nieuwe klap – zeg maar een crash – wanneer de rente blijft stijgen.
De beurscrash van 1987, die destijds de eerste golf van monetaire groei inleidde, bleek volgens professor Stefan Duchateau maar een technisch ongeval zonder echte economische inhoud.
De conjuncturele inzinking van 1991 bleek daarenboven eerder een stevig uitgevallen appelflauwte te zijn en dus op geen fundamentele crisis die vandaar ook niet met extreme monetaire stimulansen moest worden bevochten.
Het gevolg van dit onnodige monetaire geweld was dan ook een opstoot van de inflatie, die op zijn beurt moest worden bestreden met hogere rentetarieven.
Niets van dit alles volgens Duchateau in de huidige omgeving waarbij enerzijds (nog) niets wijst op toenemende inflatoire druk in de VSA of Europa, maar anderzijds het fundamentele karakter van de crisis (en bijgevolg de noodzaak voor monetaire interventies) moeilijk kan worden overschat.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier