Geen spectaculair herstel Amerikaanse arbeidsmarkt verwacht

Vandaag wordt in de Verenigde Staten vanwege Labor Day niet gehandeld, zodat vanuit die hoek geen impulsen moeten worden verwacht. De beleggers krijgen dus alle kansen om eens na te denken over de huidige stand van zaken op de financiële markten.

Op korte termijn ligt de focus uiteraard op de Amerikaanse werkloosheidscijfers voor de maand augustus die volgende vrijdag worden bekendgemaakt.

Algemeen wordt verwacht dat er vorige maand buiten de landbouwsector 120.000 nieuwe banen zijn bijgekomen. De economen rekenen dus niet op een snel herstel van de arbeidsmarkt.

Amerikaanse economie groeit niet hard, maar er is wel groei

De toonaangevende internationale aandelenmarkten moesten de afgelopen week opnieuw een stapje terug doen. Weliswaar groeit de Amerikaanse economie niet hard, maar er is wel groei.

De afgelopen week verschenen er ook een paar hoopgevende cijfers over de Amerikaanse economie, onder andere over de huizenmarkt en wat regionale gegevens over het ondernemersvertrouwen. In dat licht bezien zouden beleggers dus wel eens teleurgesteld kunnen worden.

Ook in de eurozone staat het monetaire beleid volgens ABN Amro in de belangstelling en ook hier heeft de voorzitter van de centrale bank (Mario Draghi) de verwachtingen opgeschroefd. Komende week zal hij die verwachtingen toch op een of andere manier moeten waarmaken.

De grote vraag is of hij de weerstand, die vooral bij de Duitse Bundesbank tegen het opkopen van obligaties van probleemlanden leeft, zal willen en durven trotseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content