Geen reden tot paniek volgens Petercam: ‘Hoofd koel houden op de beursvloer’

© belga

Hans Bevers, senior econoom bij beurshuis Petercam, noemt de reactie van de beleggers op de slechte vooruitzichten voor de Chinese economie ‘overdreven’.

Euronext Brussel kleurde net als de andere Europese markten maandag bloedrood. Ook Wall Street ging bij de opening meteen onderuit.

Toch moeten we ons volgens het beurshuid petercam niet al te veel zorgen maken. “Het is belangrijk dat we het hoofd koel houden”, zegt Hans Bevers, senior econoom bij beurshuis Petercam maandag. Bevers ziet enerzijds de slechte verwachtingen voor de Chinese economie en anderzijds een aandelenmarkt die nog maar weinig positief verrast als redenen voor de achteruitgang. Bevers vindt de terugval van de beurzen niettemin ‘ietwat overdreven’.

“De Brusselse beurs wordt meegesleurd in een groter verhaal dat wordt gedomineerd door de Chinese economische verwachtingen. Sinds een tweetal weken lijkt het of alles wat uit China komt, slecht is. En die teneur is de voorbije dagen in een stroomversnelling geraakt”, aldus Bevers. De zorgen om de Chinese economie zijn terug te brengen tot de ‘kleine’ devaluatie van de Chinese munt van 11 augustus. “Maar dit is geen voorbode voor een zware depreciatie”, zegt Bevers. Volgens de hoofdeconoom willen de beurzen hun winst veilig stellen. “Er zijn twijfels over de Chinese groei, het Europees herstel en de lagelonengroei in de VS. Maar dit kan niet gestaafd worden door macro-economische cijfers.”

Voor Bevers lijkt de beursgang van maandag eerder op een ‘capitulatie’. “De economie in de VS en Europa doet het beter dan vorig jaar. De toestand is daarom niet fors genoeg om dit te verantwoorden”, oordeelt Bevers. De econoom gelooft daarom dat die terugval niet al te hevig zal doorzetten, maar dat het een manier van de markten is om hun winsten te nemen. “De markten waren duur geworden omdat cash en obligaties niets meer opbrachten. Hierdoor was er grote instroom van kapitaal op de aandelenmarkt. Het is dus tijd om hun winst te nemen. Zo werken de markten”, aldus Bevers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content