Geen recessie in de Verenigde Staten

Ondanks het herstel van de werkgelegenheid is de Fed volgens Theodoor Gilissen Bankiers ontevreden over de daling van de werkloosheid.

De economische activiteit stabiliseert, maar dit is volgens de Fed voor een groot deel het gevolg van weersomstandigheden en tijdelijke effecten.

De consumentenbestedingen, investeringen en huizenmarkt laten wel een groei zien en de inflatie blijft onder de doelstelling van de Amerikaanse centrale bank.

Omdat het neerwaarts risico voor de economie groot blijft en de werkgelegenheid tekortschiet zal het monetaire beleid voorlopig ruim blijven en zal de Fed USD 85 mrd per maand aan obligaties blijven opkopen.

Hoe lang de Fed met deze aankopen doorgaat hangt, naast werkloosheid en inflatie, af van andere minder concrete factoren als arbeidsmarktomstandigheden, inflatieverwachtingen en financiële ontwikkelingen.

Onderliggend komt het beeld overeen met de gisteren gepubliceerde cijfers over het nationaal inkomen over het vierde kwartaal.

De consument besteedde meer dan verwacht, de investeringen trokken aan, maar door de teruggang in defensiebestedingen en de reductie van de voorraden kromp de economie onverwacht met 0,1%.

Beide factoren hadden een negatief effect van 2,6%-punt. Ook hier werden tijdelijke factoren als de droogte genoemd. Ook de export daalde.

De kans is volgens Theodoor Gilissen Bankiers echter klein dat sprake is van een recessie in de VS. Het zijn voorlopige cijfers en de industriële activiteiten nemen toe.

Wel kunnen de consumentenbestedingen in het eerste kwartaal afzwakken als gevolg van hogere belastingen en begrotingsonzekerheid. Het consumentenvertrouwen liet eerder deze week al een daling te zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content