Geen Parijs-effect op de beurzen

© REUTERS

De Europese beurzen waren niet echt onder de indruk van de bloedige aanslagen in Parijs. De beurs van Parijs verloor even terrein, maar kon zich heel snel herstellen. Niet dat er geen enkel effect was.

Franse toerismeaandelen zoals Accor (hotels) en AirFrance-KLM (luchtvaart) en de Franse luxewaarden LVMH en Kering hadden wel last van verkoopdruk. Maar algemeen gingen de Europese beleggers snel over tot de orde van de dag.

Die orde van de dag werd onder meer bepaald door de grootste operatie in de hotelsector sinds de bankencrisis. Marriott International (+2,1% bij opening op Wall Street) kondigde de overname aan van Starwood Hotels & Resorts Worldwide (-3,5% bij opening op Wall Street) voor 12,2 miljard dollar. De deal gebeurt bijna volledig in aandelen van Marriott International, wat de koersdaling van Starwoord en de stijging van Marriott verklaart. De overeenkomst betekent de vorming van de grootste hotelgroep ter wereld met 5500 hotels en 1,1 miljoen kamers. Het lijkt vooral een defensieve overname om de razendsnelle veranderingen in de sector, zoals de opkomst van Airbnb, te counteren. De fusiegroep kan de kosten ook beter te beheersen, onder meer door haar aankoopkracht te verhogen.

In de Bel-20-index kon KBC Group (+2,9%) zich onderscheiden met beter dan verwachte cijfers over het derde kwartaal. De nettowinst kwam uit op 600 miljoen euro. Dat is weliswaar minder dan het resultaat over het tweede trimester en het derde kwartaal van vorig jaar, maar het cijfer lag duidelijk boven de analistenconsensus van 554 miljoen euro. KBC wist de daling van de rentemarge te beperken.

Buiten de index blonk Jensen Group (+5,2%) uit dankzij een veel beter dan verwachte tradingupdate. De voorzichtigheid die Jensen bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers aan de dag legde over het tweede semester bleek niet nodig. Ook in het derde kwartaal is de omzet gestegen met 7,3 procent tot 67,6 miljoen euro en het orderboek is niet meer gezakt ten opzichte van een jaar geleden. De bedrijfstop kan dan ook een “aanzienlijk hogere” omzet voor 2015 tegenover vorig jaar in het vooruitzicht stellen.

Dinsdag

Onder meer Aedifica, IBA, Kinepolis en Leasinvest maken een stand van zaken bekend over het afgelopen kwartaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content