Geen dramatische aankondiging ECB op komst

Stefan Rondorf, strateeg bij Allianz Global Investors, heeft volgende vooruitblik op de vergadering van de Europese Centrale Bank komende donderdag en als terugblik op de speech van ECB-president Mario Draghi tijdens de jaarlijkse bijeenkomst in Jackson Hole van de Federal Reserve.

Stefan Rondorf::”Nooit eerder was Mario Draghi zo uitgesproken over de verwachtingen voor een afnemende inflatie als tijdens de laatste bijeenkomst in Jackson Hole. Maar diegene die denken dat er komende donderdag een dramatische aankondiging komt over een grootscheepse monetaire verruiming (quantative easing) zoals eerder in de Verenigde Staten gebeurde zal zeer waarschijnlijk worden teleurgesteld.”

“De eurozone is vermoedelijk een lange periode van lage inflatie ingegaan, één van de voorwaarden van de ECB voor QE maatregelen, maar desondanks verwachten wij dat er maar een kleine kans is dat deze in 2014 nog worden doorgevoerd. De ECB heeft de monetaire verruimingsacties die het in juni aankondigde nog niet geïmplementeerd en als er nu nog meer maatregelen worden aangekondigd kan dit worden gezien als een paniekreactie. We zien bovendien een gematigd, maar constructief, groeiscenario voor de tweede helft van het jaar waarbij inflatie aan het einde van 2014 weer iets kan stijgen.”

“Onze conclusie: Mario Draghi bestuurt het ECB-beleid als de kapitein van een supertanker die zijn koers uitzet: iedere verandering in de koers wordt zorgvuldig afgewogen en geleidelijk ingevoerd. Zelfs diegene die hopen dat de voorwaarden rond de ‘Targeted Long-term Refinancing Operations’ worden versoepeld zullen teleurgesteld worden. We verwachten op zijn hoogst symbolische aankopen van Asset-backed Securities in de komende maanden. We blijven dus bij onze neutrale positie voor aandelen in de eurozone en blijven overweight in Italiaanse en Spaanse staatsobligaties in onze vastrentende portefeuille.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content