Geef de voorkeur aan Ierse staatsobligaties

De relatief lage waardering van de Chinese beurs biedt volgens professor Stefan Duchateau voldoende potentieel om haar plaats te verantwoorden in onze beleggingstrategie, zij het dat het accent in Azië meer is verschoven naar kleinere landen in de periferie van China en Japan.

De obligatiemarkten in overheidspapier vormen een verregaande uitdaging. De Duitse rentevoeten weerspiegelen steeds minder een acuut gevaar van de Eurozone , maar worden vooral gedomineerd door zeer lage inflatievooruitzichten en beperkte groeivooruitzichten.

Bij de minste opflakkering van de conjunctuur dreigt echter een rentestijging die zich in koersverliezen zal vertalen. Duchateau verkiest daarom overheidsobligaties die nog enig verweer kunnen bieden dankzij hun spread met de Duitse rente. Momenteel voldoet Ierland het best aan dit criterium.

Het voornaamste accent wordt echter gelegd in emerging bonds. Hier zijn de rentetarieven nog voldoende hoog om een tastbare risicopremie te vormen en is de kans op een verbetering van de kredietratings het meest realistisch.

De spreads van Europese bedrijfsobligaties zijn evenwel te diep teruggevallen om nog enige bescherming te bieden. Vandaar dat deze posities geleidelijk best verder worden afgebouwd of alleszins worden beperkt tot kortere looptijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content