Galapagos maakt voorlopige resultaten bekend

Galapagos maakte vanmorgen de voorlopige resultaten over 2008 bekend. De inkomsten bedroegen €77 miljoen, een groei van 17% ten opzichte van 2007 en conform de afgegeven verwachting van €75-80 miljoen.

De sterke cashflow uit de strategische allianties leverde, samen met het resultaat van BioFocus DPI, een eindejaars kaspositie op van €27 miljoen. Dit is 8% beter dan eerder uitgesproken verwachtingen.

Voor 2009 voorziet Galapagos de klinische ontwikkeling van drie programma’s, inkomsten van €100 miljoen en een eindejaars kaspositie van €20 miljoen.

Bij de presentatie van de jaarcijfers op 6 maart 2009 zal Galapagos haar 2008 inkomstengroei, voortkomend uit de allianties met de farma-partners en de verbetering van het resultaat van BioFocus DPI, toelichten.

In haar farma-allianties heeft Galapagos uitstekende resultaten geboekt en daarmee meerdere succesbetalingen ontvangen van haar partners GlaxoSmithKline, Lilly en Janssen Pharmaceutica.

BioFocus DPI liet zowel een omzetgroei als verbetering van de marges zien, waardoor 2008 met winst werd afgesloten. De inkomsten uit de allianties leidden, samen met het positieve resultaat van BioFocus DPI, tot een kaspositie van €27 miljoen aan het eind van 2008.

In 2008 ging Galapagos een alliantie aan met Merck op gebied van diabetes en obesitas, en startte het een strategische samenwerking met MorphoSys op gebied van antilichamen.

Voorts voltooide Galapagos een Fase I/II studie met Nanocort, en selecteerde het pre-klinische kandidaat medicijnen voor artrose en de spierziekte cachexia.

De reuma- en botmetastase programma’s boekten goede voortgang en zijn klaar voor Fase I klinische studies in 2009. BioFocus DPI breidde haar lange-termijn samenwerkingen met Amgen, Lilly en Merck Serono uit en tekende voorts een aantal nieuwe overeenkomsten.

De succesbetalingen die de farma-allianties opleveren, in combinatie met de sterke orderportefeuille van BioFocus DPI, sterken het Galapagos management in haar verwachtingen voor 2009, met verwachte inkomsten van €100 miljoen en een eindejaars kaspositie van €20 miljoen.

“Galapagos heeft in 2008 sterke resultaten afgeleverd in al haar allianties,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos. “Dit leidde tot een sterke stijging van succesbetalingen. Onze alliantie-strategie heeft sinds de start in 2006 al €60 miljoen aan cash binnengebracht, waarmee we de toename van onze investeringen in R&D grotendeels hebben kunnen financieren. Ons alliantie-model is een strategisch andere manier voor de industrie om medicijnen te ontwikkelen, en zowel Galapagos als haar farma-partners plukken hier de vruchten van. We staan op het punt om onze dossiers voor het testen in de mens van onze kandidaat medicijnen in te dienen, wat zal leiden tot een significante klinische pijplijn, met één Fase II en twee Fase I studies in de planning voor 2009. Tenslotte stemt de turnaround bij BioFocus DPI in 2008 tot tevredenheid. Ondanks de verkoop van de activiteiten in Londen en San Diego, liet de service-divisie een gezonde double digit inkomstengroei zien. Naar verwachting zullen de voordelen van de consolidatie die we in de afgelopen jaren hebben doorgevoerd bij BioFocus DPI verder doorzetten dit jaar, waarmee de service-divisie in 2009 een aanzienlijke bijdrage gaat leveren aan het resultaat van de onderneming. Met onze brede producten-pijplijn en verwachte inkomsten van €100 miljoen is Galapagos duidelijk een plaats aan het innemen in de top van de Europese biotech.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content