Galapagos in goede papieren

Galapagos is de laatste maanden niet uit het nieuws weg te branden geweest. Het bedrijf sloot nieuwe onderzoeksallianties af, het boekte uitstekende onderzoeksresultaten en kon verschillende miljoenen euro mijlpaalbetalingen op zijn rekening schrijven. Dit alles leidde vandaag tot de publicatie van een zeer positieve trading update. Het bedrijf heeft de wapens (en het geld) om de huidige crisis door te komen.

De biotechsector heeft enkele moeilijke maanden achter de rug. Veel aandelen uit het kleine marktsegment zijn fors teruggevallen na verkoopdruk gedreven door algemene risicoaversie en een daarbij horende kopersstaking. Er werd gevreesd dat vooral kleinere biotechgroepen over onvoldoende cash beschikten om zich door de crisis heen te worstelen. Galapagos kreeg ook af te rekenen met deze elementen en had het in het tweede semester van vorig jaar niet onder de markt. Eind oktober tikte het aandeel het dieptepunt van 2,86 EUR aan, een verlies van bijna 70% sinds begin 2008. In december kwam de kentering toen het bedrijf het ene het andere positieve nieuwsbericht kon brengen.

Biotechbedrijven moeten het hebben van die berichten om de aandelenmarkt te informeren en vooral te animeren. Kwartaalcijfers zijn meestal een maat voor niets omdat enkel het verbranden van cash informatieve waarde hebben. Galapagos had de pech dat het tijdens de moeilijke marktomstandigheden slechts sporadisch met nieuws, dat dan nog weinig ingrijpends was, te kunnen uitpakken. De indruk ontstond dat Galapagos was blijven stilstaan en afzienbare tijd door zijn middelen zou zijn.

Cash stroomt binnen
Galapagos heeft de voorbije twee maanden dat negativisme kunnen omtornen door rond zijn grote therapeutische samenwerkingsverbanden met GlaxoSmithKline (GSK) en Janssen Pharmaceutica gunstige resultaten en de ontvangst van mijlpaalbetalingen aan te kondigen. Bovendien werd de samenwerking met het tweetal verder uitgediept. Vooral de alliantie met GSK is zeer lucratief: de voorbije twee jaar maakte de farmareus meer dan 25 miljoen EUR over. Galapagos sloot ook nog twee deals met de Duitse groep MorphoSys en farmagroep Merck.

Met al dat gunstige nieuws kon het niet anders dat Galapagos vandaag een positieve tradingupdate publiceerde. In 2008 boekte de groep een omzet van 77 miljoen EUR, pal tussen de verwachting van 75 à 80 miljoen EUR. De groep had eind 2008 nog zo’n 27 miljoen EUR cash op zijn rekening staan, meer dan algemeen wordt verwacht. Dankzij de verschillende overeenkomsten en een turnaround bij dienstendivisie BioFocus zou er in 2009 een omzet van 100 miljoen EUR uit de bus moeten komen. De cashpositie zou slechts met 7 miljoen EUR verminderen tegen eind 2009. Galapagos zal met andere woorden zijn cashburn goed onder controle kunnen houden niettegenstaande het veel meer hooi op de vork neemt dan vorig jaar. Een positieve ontwikkeling die veel goeds beloofd voor de groep. De kans bestaat nu dat de positieve nieuwsstroom wat gaat opdrogen maar door het verbannen van de geldzorgen zou het aandeel geen duik meer mogen maken zoals in het tweede halfjaar van 2008. Ook wordt het uitkijken wat men gaat doen met BioFocus. Een verkoop behoort tot de mogelijkheden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content