Gaat Griekenland de eurozone verlaten?
Een team van het Internationaal Monetair Fonds bezoekt momenteel Griekenland en helpt de Griekse regering om het begrotingsdeficiet te helpen terugdringen. Het land heeft het grootse tekort op de begroting van alle landen die in de eurozone zijn opgenomen.
Griekenland mag op technische bijstand van het IMF rekenen wat betreft hervormingen van het pensioenstelsel, de belastingspolitiek en het beheer van het budget.
De missie maakt deel uit van de gewone vorm van hulpverlening die het IMF aan de leden biedt. Het deficiet op de Griekse begroting bedraagt momenteel 12,70% en het is de bedoeling om dat tekort terug te dringen tot 3%.
Zowel Fitch Ratings als Standard & Poor’s en Moody’s Investors Service hebben de kredietwaardigheid van Griekenland verlaagd, waardoor de vrees is toegenomen dat het land zijn schulden niet meer zal kunnen voldoen.
Eurostat meldde gisteren dat de cijfers die de Griekse overheid bekendmaakt onbetrouwbaar en zelfs vervalst zijn. Dat zou gebeuren zijn om een begrotingscrisis af te wenden, crisis die er inmiddels toch is gekomen en die de Europese Unie op haar grondvesten heeft doen daveren.
Volgens Bruno Verstraete van Nautilus Capital zou Griekenland geen deel hebben mogen uitmaken van de Europese Unie. Dat is alleszins een uitspraak die te denken geeft, want eigenlijk wordt zo de deur op een kier gezet om het land de eurozone te doen verlaten. Dat kan de Europese Monetaire Unie nog moeilijke momenten gaan bezorgen.
President Herman Van Rompaey van de EU is van mening dat de Griekse regering zich bewust is van de ernst van de situatie en krachtig zal ingrijpen om het tekort op de begroting terug te dringen. Gebeurt dit niet, dan kunnen er inderdaad problemen binnen de EMU ontstaan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier