Gaan beurzen hetzelfde parcours afleggen als vorig jaar?

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag hoger geopend, met beperkte winsten voor de belangrijkste indices. Die winsten situeren zich in de buurt van een kwart procent. De Amerikaanse staatsobligaties hebben opnieuw met enige verkoopdruk af te rekenen, goud en olie worden iets duurder.

Gaan beurzen dezelfde route afleggen als in 2011?

De indruk bestaat volgens Theodoor Gilissen Bankiers nog steeds dat aandelenmarkten dezelfde route gaan afleggen als vorig jaar.

Het betekent voor de komende week overwegend verkoopdruk, waarna een nieuwe herstelpoging mogelijk is. Vervolgens nemen de koersrisico’s significant toe.

Met het koersverloop van 2011 als gids voor de toekomst in de hand geven de koersgrafieken voldoende aanleiding om deze gids te blijven volgen. Het merendeel van aandelenindices beweegt zich in dalende trends.

Vraag naar olie vertoont dalende trend

Een bevestiging voor deze beeldvorming komt uit de prijsontwikkelingen van de Duitse bundfuture en de Amerikaanse bonds. De opgaande trends zijn hier intact.

Ondertussen hint de forse daling van de olieprijs op verminderde vraag (ongeacht wat hier de fundamentele reden voor is) en dalen de meeste grondstoffenprijzen in waarde.

Met name de edele metalen ogen bijzonder kwetsbaar. In dit kader is de vraag naar de Amerikaanse dollar veelzeggend. Neem de verkoopdruk van de euro in ogenschouw en de conclusie luidt dat defensief spelen de beste optie is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content