FSMA waarschuwt voor beleggingsfraude

© iStock

De FSMA waarschuwt vrijdag voor beleggingsfraude, waarbij vennootschappen hoge rendementen beloven aan particulieren. De toezichthouder van de financiële sector wijst met name naar twee vennootschappen: GBE-Capital en JT-Europe, die de identiteit van twee beleggingsondernemingen die wel zijn vergund hebben gestolen, respectievelijk GBE Capital en Jump Trading Europe.

‘De voorbije maanden lieten vele consumenten ons weten dat zij door vennootschappen werden benaderd met allerlei aanbiedingen. Daarbij werden hogere rendementen dan het gangbare marktrendement en vaak zelfs gewaarborgde rendementen in het vooruitzicht gesteld’, zegt de FSMA. ‘Hoe aanlokkelijk die aanbiedingen ook lijken, vaak schuilen er oplichters achter die niet over de nodige vergunningen voor zo’n aanbiedingen beschikken en maar één doel hebben: u uw spaargeld afhandig maken.’

De oplichters nemen doorgaans contact op met potentiële slachtoffers nadat die belangstelling toonden voor onlinereclame voor hoge rentevoeten, maar soms bellen ze ook uit het niets. De beleggingsvoorstellen die ze doen, zijn zeer uiteenlopend. Het gaat vaak om vermogensbeheerovereenkomsten, het openen van spaarrekeningen en alternatieve beleggingsproducten. Steeds worden hoge of zelfs gewaarborgde rendementen beloofd.

Wie denkt benaderd te zijn geweest door de oplichters, of slachtoffer denkt te zijn van oplichtingspraktijken, moet onmiddellijk de lokale politie contacteren en de oplichting ook melden aan de FSMA. ‘Als u de minste twijfel heeft over het regelmatige karakter van een aanbod van financiële diensten, aarzel dan niet om rechtstreeks contact op te nemen met de FSMA’, klinkt het.

Partner Content