Frédéric Liefferinckx (Leleux Associated Brokers): “Hefboomeffect bij Recticel?”

Ondanks de crisis, die de auto-industrie met volle kracht trof, is de rendabiliteit van Recticel van kwartaal tot kwartaal gestaag verbeterd. Het verkoopsklimaat was de onderneming vorig jaar niet gunstig gezind, want vrijwel alle divisies waren het onderwerp van dalende omzetcijfers.

Frédéric Liefferinckx (Leleux Associated Brokers): “In het algemeen namen de verkopen met 13% af ten opzichte van 2008. In de schuimdivisie (divisie die het leeuwedeel van de omzet (40%) voor zich neemt) was er een omzetdaling met -11,6%, de divisie matrassen kende een lichte omzettoename (+0,4%, een kwart van de omzet), de isolatiedivisie noteerde een mooie omzetgroei met +6,4% en de automobieldivisie moest een zware klap incasseren (-26% in de divisie die één vijfde van de groepsomzet voor zijn rekening neemt).”

Maar de negatieve dynamiek van de omzetverliezen neemt duidelijk aan kracht af. Na de ramp van het eerste kwartaal (Q1: -20%), was er in Q2 slechts 17% omzetverlies, in Q3 vertraagde de daling verder tot -13% en in Q4 tenslotte werd er nog een minieme verkoopsdaling met 0,4% opgetekend.

Liefferinckx: “Het lijkt erop dat de groep uit het dal aan het klimmen is. Het is zeer belangrijk stil te staan bij het feit dat, ondanks deze moeilijke omgeving, de operationele en financiële rendabiliteit van Recticel aanzienlijk verbeterd is. Zo steeg de brutomarge van het ene op het andere jaar met 5,1%. Maar de kers op de taart is de daling van de nettoschuld met 76 miljoen € tot 192 miljoen €. Een eerste aangename gevolg hiervan is de halvering van de intrestlasten tot 13,8 miljoen €, terwijl ze het voorgaande jaar nog 26,4 miljoen € bedroegen. Deze daling van de financiële kosten is gewoon gelijk aan de winst die één jaar eerder werd gepubliceerd. Een mooie uitkomst zonder meer. Zelfs indien de directie weigert om becijferde prognoses voor de toekomst te maken, lijkt ze vastbesloten om diep in de portefeuille te tasten. En daardoor bevestigt het management zijn vertrouwen in de toekomst. Het dividend stijgt met 47% en is gebaseerd op een pay-out ratio die tot op de dag van vandaag laag blijft (34%). Geleidelijkaan herstelt de

vraag en het management is erin geslaagd de winstgevendheid te herstellen, zelfs in deze moeilijke economische conjunctuur.”

Op de beursvloer werd deze prestatie op gepaste wijze onthaald. De heropstanding van Recticel is een feit en als de omzet opnieuw met positieve cijfers geschreven wordt, kan Recticel zelfs genieten van een hefboomeffect. Liefferinckx: “Een lawine aan goed nieuws, een stijgende beurskoers, een aanzienlijk herwaarderingspotentiel en een mogelijke turnaround, wat is er nog nodig om de koers verder te doen herleven ? Met alle gekende informatie en het potentieel van opwaartse winstherzieningen waarderen we Recticel op 8,38 €, d.w.z een mogelijke herwaardering met 25% vanaf de huidige koersniveaus en met inbegrip van de al gepubliceerde resultaten. Wij herhalen onze aanbeveling die we in augustus 2009 gaven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content