Frédéric Buzaré (Dexia Asset Management): “We blijven positief voor aandelen”
De marktangsten overschaduwen een goede economische terugval op macro- en op microvlak. In zo goed als alle grote economieën blijven de bedrijfscyclische indicatoren verbeteren. De langetermijngroeiverwachtingen in deze economieën blijven evenwel getemperd ondanks het bewijs van een V-vormige economie op korte termijn.
Bijgevolg klinkt de markt rationeel en verre van (irrationeel) enthousiast. Frédéric Buzaré (Dexia Asset Management): “De herzieningen van de hele EPS-consensus voor de DJ Stoxx blijven positief en de aandelen zijn van een verrassende kostenverlaging overgegaan naar een situatie waarin de verkoop geleidelijk aan een grotere rol speelt. We vermeldden al geruime tijd dat de aandelenmarkten op een bepaald moment door een uitverkoopfase zouden moeten en dat de enige onzekerheid de timing betrof. Deze fase ontwikkelt zich nu. Omdat dit ons niet in het minst verrast, wijzigen we onze visie van positieve aandelenverwachtingen voor 2010 niet.”
Het marktgedrag in januari gaf een voorsmaakje voor (de rest van) het komende jaar. Op korte termijn zal de vrees voor een beleidsfout in China niet verdwijnen, maar in de toekomst zal de visibiliteit rond het Chinese economische beleid verbeteren en de positieve winstverrassingen zouden de beleidsvrees opnieuw moeten overwinnen. Buzaré: “Tot op een bepaalde hoogte is het oneerbiedig om er van uit te gaan dat China de huidige situatie niet zal aankunnen. Het land heeft immers bewezen dat ze de crisis kan beheersen. Hoewel keerpunten in het monetaire beleid gewoonlijk leiden tot een terugval van de aandelenmarkt en een toenemende volatiliteit, doet dit keerpunt een duurzame stijgende trend ontsporen. Deze keer is het niet de Fed die het voorbeeld geeft inzake monetaire verstrakking: het is China – dat veel meer vooruitgang boekt inzake verstrakking – dat nauwlettend in de gaten moet worden gehouden. Mogelijk krijgen we een traditioneel slagveld tussen toenemende winstvoorspellingen en stijgende obligatierendementen te zien. Zoals in alle situaties zijn er twee aspecten aan een economisch herstel: een positief en een negatief. De keerzijde van het economisch herstel zijn meestal de stijgende rendementen. Afhankelijk van het marktgevoel zullen pessimistische en optimistische fasen elkaar opvolgen. Uiteindelijk geloven we dat toenemende winstschattingen de slag zullen winnen … maar moge intussen de beste winnen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier