Frédéric Buzaré (Dexia AM): “Banken cruciale factor voor Europese economie”

Zoals de crisis van 2008 heeft aangetoond, kunnen de versterkende effecten meer schade teweegbrengen dan de oorspronkelijke schok zelf. Op dezelfde manier blijkt uit recente studies over de golven die financiële schokken in banksystemen veroorzaken, dat er duidelijk twee kanalen zijn met een groot besmettingsgevaar:

– afbouw van activa, waarbij banken overgaan tot snel verkopen om zo een minimale ratio te kunnen aanhouden tussen kapitaal en activa;

– een bedreiging van de funding tussen de banken onderling, die de afbouw van de activa nog versterkt.

Frédéric Buzaré (Dexia Asset Management): “Bij de start van de crisis hebben de beleidsmakers onderschat in welke mate funding een mechanisme is dat de schuldencrisis overbrengt op banken en op de economie. De banken zijn een cruciale factor voor de Europese economieën, terwijl in de Verenigde Staten de markten van veel groter belang zijn. “

Meer nog dan de schuldencrisis vormt het gebrek aan duidelijkheid een bedreiging voor de ondernemingen. Zij worden geconfronteerd met grote onduidelijkheid rond de vraag hoe de toekomstige wettelijke en fiscale omgeving eruit zal zien. De recentste enquête van de NFIB (National Federation of Independent Business) wijst erop dat ondernemingen vrezen dat er een overdreven regulering op hen afkomt.

Buzaré: “Dat is trouwens niet alleen een kwestie van perceptie: het aantal nieuwe wetten in de pijplijn die een belangrijke kost voor de economie kunnen inhouden, is gestegen tot meer dan 260 per jaar, bijna 80% meer dan gemiddeld vóór de grote recessie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content