Franse staatsobligaties verrekenen al overwinning van Hollande

Zowat alle polss geven aan dat Francois Hollande volgende zondag bij de Franse presidentsverkiezingen een klinkende overwinning gaat behalen. De vraag is uiteraard wat de houding van Hollande tegenover Europa zal zijn, eerder kondigde hij al aan het begrotingsakkoord te willen heronderhandelen.

Dat akkoord werd door de Europese leiders afgesloten. Naar de mening van Hollande werd daarbij te veel de nadruk gelegd op besparingen en te weinig op economische groei. Hij doet daarom een oproep om meer gebruik te maken van de Europese Investeringsbank voor investeringen.

Elisabeth Afseth, analiste bij Investec Bank Plc in Londen, is van mening dat de obligatiemarkten een overwinning van Hollande al in het lang en breed verrekenen. Zij verwacht dus volgende maandag geen grote bewegingen op de financiële markten, het zal gewoon ‘business as usual’ zijn.

Spreads zijn opnieuw kleiner geworden

Dat blijkt volgens Afseth onder andere uit het feit dat de spreads tussen Duitse en Franse staatsobligaties is afgenomen. Die spread bedroeg vandaag nog 127 basispunten, of 3 basispunten minder dan gisteren. Op 20 april werd op 149 basispunten het hoogste niveau sinds 9 januari bereikt.

Duitse staatsobligaties hebben tot dusver dit jaar 1,60% opgeleverd, een belegging in Franse staatsobligaties leverde echter 2,60% op.

Anderzijds was er een negatief rendement van 0,80% bij Spaanse staatsobligaties. Met de verkiezingen op komst steeg het rendement op Griekse staatsobligaties vandaag voor de vierde dag op rij, meer bepaald met 10 basispunten tot 20,58%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content