Frankrijk wordt met meer dan politieke spanningen geconfronteerd

In Frankrijk staat tegenwoordig alles in het teken van 6 mei, de datum waarop de Fransen een nieuwe president kiezen. De keuze tussen de zittend president Nicolas Sarkozy en zijn socialistische opponent Francois Hollande houdt de media in haar greep, maar eigenlijk is er meer aan de hand.

De nieuwe president is natuurlijk belangrijk, maar Frankrijk wordt met meer dan politieke spanningen geconfronteerd. Die zijn voorlopig aan de oppervlakte nog niet merkbaar, maar kunnen op een niet nader te bepalen moment in de toekomst aan de oppervlakte gaan komen.

Bovendien zijn deze knelpunten nu al van realistische aard, terwijl nog altijd moet worden afgewacht welke nieuwe maatregelen de nieuwe Franse president gaan nemen. Het kan nog altijd zijn dat de tot dusver gevoerde politiek in grote lijnen zal worden verder gezet.

Grote blootstelling aan Italiaanse staatsobligaties

Met name de grote blootstelling van de Franse banken aan Italiaanse staatsobligaties dreigt de volgende nagel aan de doodskist te worden wanneer de Europese schuldencrisis weer eens forsere vormen dreigt aan te nemen. Bovendien heeft de Franse regering geen toegang tot de bronnen van de ECB om de financieringskosten te drukken.

De situatie kan echt ernstig worden wanneer de triple A-rating van Frankrijk wordt afgenomen. Dat zou een verwoestend effect hebben op de pogingen van Europa om een firewall op te werpen, want één van de landen die daarbij een belangrijke rol moeten spelen zou in de vuurlijn komen te staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content