Frankrijk is binnen de eurozone zwakker dan Italië

Op de financiële markten wordt druk gespeculeerd over de vraag welk land als volgende aan de beurt zal komen om in de problemen te raken.

Daarbij wordt nogal eens verwezen naar Italië, dat in de knel kan raken wanneer Spanje een officiële hulpaanvraag heeft ingediend.

Andreas Höfert, Chief Economist Global Head Wealth Management Research bij UBS, is echter van mening dat niet Italië maar wel Frankrijk de meeste risico’s loopt om in de gevarenzone te belanden. Frankrijk is binnen de eurozone met andere woorden zwakker dan Italië.

Meeste schulden binnenlands

Italië heeft weliswaar een grote uitstaande schuld, maar de schuldenberg is grotendeels binnenlands. Het belangrijkste voordeel dat het land bezit is evenwel de industriële basis, die het land wel degelijk heeft. Er zijn heel wat grote Italiaanse bedrijven actief op de wereldmarkten.

In Frankrijk is die industriële basis volgens Höfert niet aanwezig, of toch in veel mindere mate. Bovendien heeft Italië al een voorsprong opgebouwd wat het betreffen het oplossen van de crisis, terwijl dat in Frankrijk in veel mindere mate het geval is. Frankrijk moet nog heel wat maatregelen treffen om bij te sturen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content