Fortis : Belangenorganisaties zien opening
De verschillende instanties die opkomen voor de belangen van de Fortis-aandeelhouders beslist de handen in elkaar te slaan. Het gaat om Deminor, advocaat Modrikamen, Test-Aankoop, de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters en Vincent Dierickx (vertegenwoordigd 2 à 3% van de aandelen).
Alles samen toch zo’n 10% van de aandelen. Ze vergroten hiermee allen hun slagkracht. De organisaties gaan een representatieve commissie opzetten die met de andere partijen over het dossier wil onderhandelen. “We hebben in tegenstelling tot de overige betrokkenen een zeer georganiseerd orgaan op poten gezet,” lichtte Pierre Nothomb van Deminor toe. Modrikamen voegde eraan toe dat de onderhandelingen met de drie partijen zijnde de overheid, BNP Paribas en de belangenorganisaties zo snel mogelijk en nog voor het jaareinde moeten starten: elke dag van uitstel is een verloren dag. Een volgende stap is een nieuwe raad van bestuur van Fortis te benoemen met George Ugeux aan het hoofd.
Opportuniteit
Na de uitspraak van het Hof van Beroep in de Fortis-zaak zien ze een opportuniteit. “Alle opties moeten kunnen worden besproken en we zullen trachten de voorwaarden van de verschillende transacties te verbeteren zoals de waardering van Fortis Bank België.” Ook de optie dat Fortis opnieuw alleen komt te staan moeten we onder de loep nemen. Het dossier moet volgens hen zo snel mogelijk uit de huidige politiek moeras worden gehaald. Het mag niet worden gegijzeld door de huidige crisis. In de marge gaf Deminor aan dat indien er politieke druk zou zijn uitgeoefend door de overheid om de beslissing van de Raad van Beroep te beïnvloeden dat het extra gerechtelijke stappen zou ondernemen.
Op 16 februari 2009 moeten de aandeelhouders zich tijdens de algemene vergadering dan worden gehoord. De belangenvereniging ziet nog veel onduidelijkheid en zit met veel vragen waar nu geen antwoord kan op worden gegeven. Wat als de aandeelhouders de beslissing van het bewuste weekend wegstemmen? Wat als ze toch doorgaan na een neen? Kunnen er daarna nog gerechtelijke stappen worden ondernomen en tegen wie?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier