“Fortis-aandeelhouder moet niet rekenen op snel geld”

De Nederlandse Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) kreeg maandag gedeeltelijk gelijk voor de Ondernemingskamer in Amsterdam. “Toch is de kans erg klein dat er morgen al geld op tafel ligt”, waarschuwt VEB-directeur Jan Maarten Slagter.

Jan Maarten Slagter zit iets meer dan een jaar op de directeursstoel van de VEB. Zijn vereniging, die de belangen van de particuliere beleggers verdedigt, speelt een belangrijke rol in het dossier-Fortis. De VEB leidde een zaak in bij de Ondernemingskamer in Amsterdam, en kreeg gisteren alvast op een punt gelijk. De rechtbank besliste om een onderzoek te voeren naar het beleid en de communicatie bij Fortis. Dat onderzoek beperkt zich niet tot de recente reddingsoperaties maar gaat terug tot medio 2007, toen Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander een bod op ABN Amro uitbrachten.

Op de eis om een onafhankelijke bestuurder te benoemen die de zaken moet benaderen vanuit het belang van de aandeelhouder, kreeg de VEB geen genoegdoening van rechter Huub Willems. Ook de vraag van Euroshareholders, de Europese club van beleggingsfederaties, om alle genomen beslissingen te schorsen en eerst voor te leggen aan de aandeelhoudersvergadering, wees de rechter af.

In een exclusief gesprek met Trends legt VEB-directeur Slagter zijn strategie uit: de VEB wil een maximum aan informatie verzamelen om op die manier degene die gefaald hebben aansprakelijk te stellen. Hij denkt daarbij aan het management en het bestuur van Fortis: “In mijn ogen is in de eerste plaats de vennootschap aansprakelijk voor het wanbeleid van zijn topmensen. In de tweede plaats dragen ook management en bestuurders een individuele aansprakelijkheid.”

De VEB houdt ook de Nederlandse en Belgische overheid in het vizier. “De rol van beide overheden moet onderzocht worden”, beklemtoont Slagter, “We sluiten op dit moment niemand uit. Maar de beleggers moeten begrijpen dat de kans dat er morgen geld op tafel ligt erg klein is. Via de weg van het gerechtelijk onderzoek en de aansprakelijkheidsstelling ben je snel een paar jaar verder.”
Slagter blijft erbij dat er een betere oplossing moet komen voor de Fortis-aandeelhouders. Hij verwacht vooral van de Nederlandse overheid een gebaar.

“Nederland heeft beslist om van Fortis Nederland en ABN Amro één grote Nederlandse bank te maken. Dat zal in de toekomst ongetwijfeld meerwaardes opleveren, maar de Fortis-aandeelhouder is het recht ontnomen hiervan mee te genieten. De Nederlandse overheid moet ermee rekening houden dat, als ze binnen een paar jaar haar bankactiva opnieuw naar de beurs brengt, ze toch weer diezelfde beleggers zal moeten aanspreken.”

De VEB-directeur wijst er in het interview meermaals op dat Fortis zwaar te kort is geschoten op het vlak van informatie en communicatie. “Fortis suggereert dat het een perfect functionerende bank was tot vrijdag 26 september 2008, toen plots alles instortte. Dat is een ongeloofwaardig beeld.”


Het volledige interview kunt u lezen in Trends van donderdag 27 november 2008

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content