Forse bewegingen op valutamarkten

Op de valutamarkten doen zich ongekende bewegingen voor. De euro leek de opwaartse trend ten opzichte van de dollar weer te pakken te hebben, om dan plots weer zwaar onderuit te gaan.

De koersval voor de euro had te maken met uitspraken van de Europese Commissie dat de economie in de eurozone in 2009 zwaar te lijden zal hebben van de kredietcrisis.

Robert Sinche, head global currency strategy bij Bank of America in New York, spreekt van ongecontroleerde fluctuaties. De Relative Strength Index, die het momentum van winsten en verliezen in de verhouding tussen dollar en euro meet, staat nog op iets meer dan 20.

Een stand onder 30 of boven 70 wordt algemeen aangenomen dat er een verandering van richting gaat plaatsvinden. Het zou dus kunnen dat de euro weer gaat stijgen.

Lutz Karpowitz, valutahandelaar bij Commerzbank, wijst er op dat de liquiditeit op de markt heel gering is, wat gekoppeld gaat met een hoge volatiliteit. De Implied Volatility op euro-dollar opties bedroeg vorige week 23.2375, of ongeveer het dubbele van de stand van vorig jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content