Flauwe resultaten AkzoNobel, lat wordt niet te hoog gelegd

De vierde kwartaalresultaten van AkzoNobel stelden ietwat teleur. Ook maakte het concern financiële doelstellingen bekend die weinig ambitieus zijn.

De EBITDA (inkomsten voor aftrek van interest, belastingen, afschrijvingen op activa en afschrijvingen op leningen en goodwill) kwam uit op EUR 363 miljoen.

Dat was 2% minder dan waarmee de markt gemiddeld rekening had gehouden. De omzet steeg het afgelopen jaar met 5%, naar EUR 15,4 miljard euro, maar de volumes daalden.

De verfdivisie presteerde sterk met een 12% hogere EBITDA dan verwacht.

AkzoNobel meldt verder dat het efficiencyprogramma de doelstellingen heeft overtroffen en dat het op koers ligt met de kostenbesparingen.

De vrije kasstroom was sterk. Daardoor kwam de schuld lager uit dan verwacht. De schuld aan het pensioenfonds liep door opgelopen inflatie verder op tot EUR 1,1 miljard, tegen EUR 0,9 miljard in het derde kwartaal.

Het stempel van de nieuwe topman Ton Buchner op de resultaten is duidelijk zichtbaar. De focus zal meer op klanten liggen en interne controle.

Het chemie- en verfconcern maakte nieuwe financiële doelstellingen bekend die ons niet al te aantrekkelijk in de oren klonken omdat ze onder onze prognoses blijven.

Het concern gaat uit van een operationele marge van 9% tegen 2015 en een rendement van 14% op investeringen. Tussen 2012 en 2015 mikt AkzoNobel op 4% omzetgroei.

Dat houdt in dat de eerdere doelstelling van oud-topman Hans Wijers – hij mikte op EUR 20 miljard omzet – overboord is gegaan. Weinig analisten namen die prognose echter serieus.

In vergelijking met sectorgenoten is het aandeel Akzo ongeveer 13% duurder. Door mogelijk lagere grondstoffenkosten en het omvangrijke kostenbesparingsprogramma denken de analisten van ABN Amro dat de inkomsten van Akzo veerkracht laten zien. Daarom handhaven zij hun opinie Houden met een koersdoel van EUR 42.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content