Financiële sector blijft te mijden
De financiële sector wordt nog steeds gedomineerd door nieuws over verliezen en afschrijvingen op krediet- en beleggingsportefeuilles wat volgens Theodoor Gilissen Bankiers leidt tot het moeten aantrekken van nieuw kapitaal.
Zo maakt het Amerikaanse Citigroup, één van ‘s werelds grootste financiële instellingen, bekend dat het een kapitaalsinjectie krijgt van $ 20 mrd van de Amerikaanse overheid.
Daarnaast ontvangt Citigroup overheidsgaranties voor $ 306 mrd aan hypotheken en leningen die op de balans staan. In ruil hiervoor krijgt de Amerikaanse overheid een belang van $ 27 mrd in Citigroup via preferente aandelen met een preferent dividend van 8%.
Blijkbaar zijn de maatregelen volgens Theodoor Gilissen Bankiers nodig na de eerdere kapitaalsinjectie en de bekendmaking dat Citigroup fors in haar personeelsbestand zal snijden om zodoende haar kosten te verlagen.
Of dit beleggers voldoende vertrouwen geeft, is maar de vraag. De situatie in de Amerikaanse markt en een aantal andere markten waar Citigroup actief is, verslechtert met de dag en het is onduidelijk hoe groot de afschrijvingen en verliezen uiteindelijk zullen uitpakken.
Dit onderschrijft naar de mening van Theodoor Gilissen Bankiers nog steeds de risico’s waar de financiële sector mee te maken heeft. Het nieuws over nieuwe kapitaalsinjecties blijft niet beperkt tot de Amerikaanse bankensector.
Vandaag maakt de Brits-Aziatische bank Standard Charted bekend dat het via een claimemissie £ 1,8 mrd aan nieuw kapitaal ophaalt en ook UBS schijnt weer nieuw kapitaal nodig te hebben, aldus de directeur van de Zwitserse toezichthouder in de SonntagsZeitung.
Theodoor Gilissen Bankiers zijt nog steeds terughoudend met beleggingen in de financiële sector en de voorkeur van de gaat uit naar defensieve sectoren als Telecommunicatie (KPN, France Telecom), Farmacie (Roche, Novartis) en Consument Basis (Ahold).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier