Financiële repressie houdt aan, belang van dividendrendement neemt toe
De tekenen van financiële repressie worden sterker. De kloof tussen schuldenlanden en landen die geld uitlenen neemt toe en de wending ten goede op de aandelenmarkten is broos, mede door onzekerheden als gevolg van politieke ontwikkelingen en de ontwikkeling van de olieprijs.
Dit zijn enkele van de belangrijkste conclusies die Allianz Global Investors (AllianzGI) trekt in de nieuwe Global Strategic Outlook. De vermogensbeheerder stelt dat beleggers tegen de achtergrond van deze ontwikkelingen hun aandacht zouden kunnen verleggen naar dividendrendement en duurzame dividendgroei.
“De bewijzen dat zich allerlei vormen van financiële repressie voltrekken nemen toe, en niet alleen in Europa. Alle maatregelen die eraan bijdragen dat de rente laag blijft en dus ook dat het rendement op staatsobligaties kunstmatig laag blijft, zijn vormen van financiële repressie,” aldus Stefan Hofrichter, Chief Economist van AllianzGI.
Tot de tekenen van financiële repressie rekent AllianzGI een inflatie van boven de 2% en negatieve rendementen in de Verenigde Staten en Europa. Het aankopen van staatsobligaties door alle grote centrale banken, met verstoorde obligatiekoersen als gevolg, en het bevoordelen van staatsobligaties door verschillende vormen van regelgeving, zoals beperking op het verplaatsen van kapitaal naar het buitenland en het kwalificeren van staatsobligaties als een ‘laag risico’- categorie.
Gevolgen voor obligatiebeleggers zijn duidelijk
Voor obligatiebeleggers zijn de gevolgen duidelijk: het neerwaarts risico voor nominale rendementen is gering, terwijl de reële rendementen uiterst laag en mogelijk zelfs negatief zijn. Voor aandelenbeleggers zijn de consequenties op dit moment moeilijker te overzien, stelt Hofrichter. “Als andere factoren ongewijzigd blijven, dan kunnen de door regeringen kunstmatig laag gehouden rentestanden en rendementen leiden tot een verkeerde aanwending van kapitaal en een lagere groei. In Europa zijn de koers/winstverhoudingen naar historische maatstaven laag – en veel lager dan in de VS – maar ook weer niet op een niveau dat een stijging onvermijdelijk is. Wij denken daarom dat beleggers zich minder moeten richten op de groei van de koers/winstverhouding en meer op dividendrendement en duurzame dividendgroei.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier