Financiële markten vrezen dat Spanje zonder hulp in de knoei gaat raken

De Spaanse obligatiekoersen stonden gisteren nogmaals onder druk, onder andere omdat een Spaans regeringslid een oproep deed aan de Europese Centrale Bank om de inkopen van Spaanse staatsobligaties op te drijven. De problemen met Spanje zetten de hele eurozone weer in beweging.

Elwin de Groot, markteconoom bij Rabobank Nederland in Utrecht, stelt vast dat de financiële markten vrezen dat Spanje zonder hulp van buitenaf in de knoei gaat raken. Interventie van de ECB kan de spanning doen afnemen, maar de Europese Centrale Bank lijkt niet te staan springen om tussenbeide te komen.

Het rendement op de 2-jarige Spaanse staatsobligatie steeg met 6 basispunten tot 3,51%, na in de loop van de maandagsessie een piek te hebben bereikt op 3,75%. Laatstgenoemd niveau was het hoogste sinds 9 januari. Het rendement op 10-jarige staatsobligaties bereikte een piek op 6,03%, na in de loop van de sessie te hebben gepiekt op 6,16%.

Ook Belgische rente weer hoger

De stijging van de Spaanse rente bracht de Europese obligatiemarkt in beweging, waarbij op de eerste de perifere obligaties het moesten ontgelden. Het rendement op de 10-jarige Portugese staatsobligatie steeg met 12 basispunten en stond bij het slot van de handel op 12,68%.

Ook de Italiaanse en de Franse obligatierendementen gingen naar omhoog, terwijl België ditmaal niet werd gespaard. Het rendement op de 10-jarige Belgische staatsobligatie kwam uit op 3,42%, of 3 basispunten meer dan afgelopen vrijdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content