Financiële markten hebben schrik van de ECB

Het feit dat de financiële markten de Italiaanse politieke impasse en de lagere rating voor Italië niet aangegrepen hebben om flink hogere rentevergoeding te bekomen, wijst volgens Belfius Bank toch op de impliciete schrik ten aanzien van de bazooka van de ECB, zelfs indien de aanwending ervan sterk voorwaardelijk is.

Een duurzame rust op de wisselmarkten is niet direct haalbaar gezien de uiteenlopende strategie van de grote economische blokken.

De vrees voor protectionisme steekt terug de kop op, zoals dat in de jaren dertig was, toen competitieve devaluaties en de ontkoppeling ten aanzien van de goudstandaard de centrale banken dwongen tot zeer extreme maatregelen zoals monetaire versoepelingen en kapitaalcontroles.

Het huidige systeem van zwevende wisselkoersen kan de volatiliteit versterken indien ongepast wordt gereageerd door zowel landen met een versterkende als deze met een verzwakkende munt .

Het Japanse beleid wordt uiteraard met argusogen bekeken en zou vroeg of laat kunnen leiden tot multinationale ingrepen zoals in de jaren 70 en 80 om de USD appreciatie een halt toe te roepen.

Ondertussen blijft Belfius Bank ervan uitgaan dat de euro rond 1,30 USD zich zou moeten kunnen handhaven.

Indien de VS economie zware averij zou oplopen door de automatische op 1 maart gestarte bezuinigingen dan is 1,40 USD geenszins uitgesloten, maar voorlopig zorgen de nieuwe kopbrekens over de eurozone voor een veeleer afbrokkelende trend, die natuurlijk de concurrentiekracht van de Europese uitvoerders ten goede komt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content