Financiële markten blijven uitkijken naar oplossing voor shutdown

De Amerikaanse Republikeinse partijtop onder aanvoering van John Boehner blijft het over een zogenaamde “grand bargain” hebben, waarbij één ding zeker is, namelijk dat het veel tijd gaat kosten gezien de afstand dat de meningen uiteen liggen.

Een mogelijke uitweg zou volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas kunnen liggen in een compromis waarbij de shutdown wordt beëindigd en het schuldplafond tijdelijk wordt verhoogd in ruil voor een belofte van de Democraten om over het budget te onderhandelen.

Zo een soort “oplossing” is in het verleden ook al eens uit de bus gekomen. De laatste keer werd er trouwens onder gelijkaardige over het budget ook geen overeenkomst bereikt met als gevolg dat de sequester in werking trad (het evenredig verminder van een aantal uitgaven met een negatieve impact op de groei tot gevolg). Het ziet er echter naar uit dat het laatste woord nog niet is gezegd.

De Europese beurzen zijn vanmorgen afwachtend geopend, waarbij de blikken uiteraard nog steeds naar de Verenigde Staten gericht zijn. Van grote bewegingen is geen sprake, de belangrijkste beursindices blijven dicht bij huis. Ook de BEL 20 heeft er weinig zin in

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content