FED wordt spelbepalende factor deze week

Alle ogen zijn deze week gericht op de boodschap die de Amerikaanse centrale bank bij monde van haar voorzitter Ben Bernanke later deze week gaat brengen.

Bernanke houdt zijn traditionele toespraak in Jackson Hole in de staat Wyoming, een toespraak die steeds met extra aandacht wordt gevolgd.

Alles draait om de vraag of de FED al dan niet extra stimulerende maatregelen zal aankondigen. De financiële markten hebben al een voorschot genomen op zo’n scenario. Wanneer Bernanke weer rond de pot zal draaien, zou de ontgoocheling bij de beleggers groot kunnen zijn.

Aardgas opnieuw goedkoper

Aardgas moest vorige week volgens Royal Bank of Scotland 4,4

procent inleveren. De Amerikaanse gasvoorraden stegen vorige week met 25 miljard cubic feet (cf) of 0,75 procent, zo bleek uit de cijfers van de EIA (Energy Information Administration).

Vooraf werd op een toename met 30 miljard cf gerekend. De aardgasvoorraden bevonden zich op 3 augustus 16,8 procent boven het niveau van een jaar eerder.

In vergelijking met het gemiddelde van de voorbije vijf jaar is het overschot verder afgenomen naar 386 miljard cf of 13,5 procent tegenover 14,5 procent een week eerder.

Ook lagere tarweoogst op komst

Tarwe werd volgens Royal Bank of Scotland vorige week 0,7 procent goedkoper. Volgens de International Grains Council (IGC) zal de Russische oogst dit jaar met 20 procent dalen. In Australië wordt op een achteruitgang met 19 procent gerekend.

Beide landen zijn belangrijke exporteurs van tarwe. De voedselindex van de FAO, die de prijsevolutie van 55 grondstoffen schaduwt, steeg vorige maand met 6,2 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content