FED wil werkloosheid terugdringen onder 7%
De Amerikaanse beurzen zijn vandaag hoger geopend, met stevige winsten voor de belangrijkste indices. Die winsten situeren zich in de buurt van 1%, terwijl de olieprijs opnieuw doorstoot boven het niveau van 92 dollar per vat. De dollar blijft min of meer stabiel, na vanmorgen eerst te zijn verzwakt.
De Amerikaanse centrale bank zal een ruime monetaire politiek blijven voeren tot de werkloosheidsgraad in de Verenigde Staten is teruggedrongen tot onder het niveau van 7%.
Dat verklaarde vandaag de president van de Chicago-FED Charles Evans. Het feit dat de FED dus staatsobligaties zal blijven inkopen, legt een stevige bodem onder de beurskoersen.
Goed nieuws voor Nederland
De overheidsschulden resterend van de financiële crisis zadelen industrielanden op met een moeilijke balanceer act: vroegtijdig bezuinigen heeft een negatieve invloed op economische groei, terwijl voortdurende hoge schulden op de lange termijn kunnen leiden tot een vertrouwenscrisis.
Het positieve nieuws momenteel is alleen dat de reële rente momenteel laag is dankzij het gevoerde monetaire beleid, schrijft Goldman Sachs in de Global Economics Weekly.
In de Europese constellatie is het goede nieuws voor Nederland dat een mogelijk toenemend beroep op het Europese noodfonds (Europees Stabiliteitsmechanisme, ESM) nagenoeg geen invloed zal hebben op de rente die Nederland voor de eigen schuld betaalt, omdat Nederland een sterke financiële basis heeft.
Het renteverschil met Duitsland zal niet of nauwelijks veranderen, schrijft Goldman Sachs in de European Economics Analyst. Van de noordelijke landen behoort Finland tot dezelfde categorie, terwijl Frankrijk, België en Oostenrijk “kwetsbaar” zijn en wel verschillen zullen merken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier