FED verandert geweer van schouder

Op de Amerikaanse beurzen valt vandaag nog steeds weinig te beleven, de belangrijkste indices blijven dicht bij het slotniveau van gisteren. De belangrijkste beweger is het goud, dat opnieuw van zijn pluimen verliest. De goudprijs valt terug richting 1600 dollar per troy ounce.

Zoals gevreesd is volgens Belfius Research het economisch thema van de ‘fiscal cliff’ de afgelopen weken op het radarscherm van de Amerikaanse consument beland nadat het verhaal reeds geruime tijd de professionele investeerders op Wall Street in de ban hield.

De ‘fiscal cliff’ waarvan sprake omvat een reeks belastingverhogingen en automatische bezuinigingen op overheidsuitgaven in de V.S. die op 1 januari in werking zullen treden als er geen akkoord wordt bereikt tussen Democraten en Republikeinen om de Amerikaanse schuldenlast onder controle te krijgen.

Volgens berekeningen van het politiek neutrale CBO (Congressional Budget Office) kunnen de maatregelen de economie meer dan 600 miljard dollar aan groei kosten, wat het land in een nieuwe recessie zou storten in 2013.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content