FED bouwt QE verder af

De Federal Open Market Committee (FOMC) heeft vorige week woensdagavond bekend gemaakt de kwantitatieve verruiming met nog eens USD 10 miljard af te bouwen. Hierdoor wordt het inkoopprogramma ingeperkt tot USD 65 miljard per maand. De beweging werd door ABN Amro verwacht.

De Amerikaanse centrale bank lijkt meer vertrouwen te hebben in het economisch herstel en ziet de afgelopen kwartalen een aantrekkende economische groei.

De FOMC had overigens wel iets langer stil kunnen staan bij de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de huidige turbulentie bij de opkomende markten.

De Fed houdt vast aan het afbouwprogramma en geeft aan dat verdere verlagingen tijdens toekomstige bijeenkomsten kunnen worden aangekondigd, als de outlook maar in lijn is met de verwachtingen van de Fed.

Ook werd aangegeven dat een renteverhoging nog niet aan de orde is.

In de optiek van ABN Amro zal de tapering worden voortgezet en kan het, in dit tempo, al eind dit jaar volledig zijn afgebouwd.

Hoewel de Fed heeft aangegeven dat een renteverhoging pas tegen het einde van 2015 kan worden doorgevoerd, geloven de economen van de bank dat dit best iets eerder kan gebeuren (midden 2015).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content