Familie du Bois haalt Spa-producent van de beurs

© BELGA

De familiale aandeelhouders van drankenproducent Spadel hebben een overnamebod van 36,1 miljoen euro gelanceerd op de resterende aandelen die ze nog niet in hun bezit hebben.

Zij bieden nu 95 euro per aandeel voor de 380.340 aandelen die nog niet in het bezit van de naamloze vennootschap Finances & Industries (de familiale aandeelhouder die gecontroleerd wordt door Marc du Bois, de CEO van Spade) of verbonden personen zijn.

Dat betekent volgens het persbericht van F&I een premie van 18,93 procent ten opzichte van de slotkoers van vorige vrijdag. F&I bestempelt het bod als “aantrekkelijk”. Dergelijke koers zou gezien de beperkte handel in het aandeel moeilijk te bereiken zijn, luidt het.

De aandelen hadden voor de opschorting deze voormiddag een waarde van 81,40 euro per aandeel.

Vijfjarenplan

Volgens de familiale aandeelhouder is een beursnotering niet langer te verantwoorden met de huidige toestand van Spadel. Met het nieuwe vijfjarenplan worden nieuwe producten gelanceerd, wat hoge investeringen met zich meebrengt.

“Spadel dient geen beroep te doen op de markt om haar investeren en projecten te realiseren, gelet op het niveau van haar vrije kasstroomgeneratie en haar huidig liquiditeitsniveau. De vennootschap heeft daarnaast de bedoeling ambitieuze organische groeiprojecten te ontwikkelen, op midden- en lange termijn, met een beperkte voorspelbaarheid op korte termijn en een wijziging van haar risicoprofiel die moeilijk verenigbaar zijn met haar statuut van genoteerde vennootschap”, aldus Axel Miller, voorzitter van F&I. Hij wijst ook op de hoge kosten verbonden aan een beursnotering.

Indien niet iedereen ingaat op het overnamebod, volgt een uitkoopbod.

Na de scheepvaartgroep CMB en het dierenpretpark Pairi Daiza is de waterproducent Spadel het derde bedrijf dit jaar dat de aandelen van de beurs haalt.

Het bod wordt uitgebracht door de naamloze vennootschap Finances & Industries. Dat is de familiale aandeelhouder die gecontroleerd wordt door Marc Du Bois, de CEO van Spadel.

Familiebedrijf

De waterproducent is momenteel voor 90,8 procent in handen van Du Bois en zijn kinderen. In 2010 had hij de laatste familiale aandelen overgenomen van zijn zus.

Vorig jaar nam Spadel het Franse SA des Eaux Minérales de Ribeauvillé (bekend van het watermerk Carola) over en zag het bedrijf zijn omzet groeien met 9,8 procent tot 231,1 miljoen euro. De groep bezit naast de waterbronnen in Spa en Carola ook het mineraalwater Bru uit de Ardennen, Wattwiller uit de Elzas en Brecon Carreg uit Wales. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content