Fagron vindt genade voor omzetverlies
De eerste resultaten van het nieuwe cijferseizoen overtuigen niet, wat beleggers zenuwachtig maakt. Fagron kon nog niet uitpakken met de verwachte stabilisatie van de omzet, maar werd na de ochtendverliezen wel gretig opgepikt.
Het is nog bijzonder vroeg dag, en toch beginnen beleggers al te vrezen dat een pak bedrijven zullen teleurstellen met hun resultaten voor het derde kwartaal. De traditionele kanarie in de koolmijn, de Amerikaanse aluminiumreus Alcoa, stelde zwaar teleur, en ook de overige vroege vogels tonen zich voorlopig geen hoogvliegers. Het pessimisme woog op de Europese beurzen. De graadmeterindex eurostoxx50 sloot 0,4 procent lager. Bij ons liet de Bel-20 een half procent liggen.
In Brussel ging de meeste aandacht naar Fagron, dat als eerste Belgische bedrijf met een update voor het derde kwartaal kwam. De leverancier van grondstoffen voor magistrale bereidingen bij apotheken gaf alleen een omzetcijfer, en dat bleef onder de verwachtingen. In de periode juli tot september klokten de verkopen af op 103,4 miljoen euro, een procent minder dan een jaar eerder.
Analisten hadden een omzet van 107,3 miljoen euro verwacht. De Fagron-watchers hadden met andere woorden gehoopt dat de daling van de omzet op zijn minst zou stabiliseren. Zo ver is Fagron nog niet. Vooralsnog blijven de resultaten van het bedrijf onder druk staan van de striktere regels voor de terugbetaling van eigen bereidingen in de VS. De malaise bij het bedrijf, die geleid heeft tot een mislukte verkoop, de exit van het management en uiteindelijk een kapitaalverhoging, is met andere woorden nog niet helemaal verdwenen.
De dalende omzet en toegenomen concurrentie zijn structureel, laat Fagron weten. Dat betekent dat de waardering van de Amerikaanse dochter in de boeken nog altijd te hoog is en dat er bij de jaarcijfers nog een “substantiële” afboeking zal komen. De Amerikaanse dochter staat nog voor zo’n 60 miljoen euro in de boeken.
De tegenvallende cijfers bezorgden Fagron geen kater. Het aandeel opende weliswaar tot 8 procent lager, maar bij de slotbel wass er een winst van 1,1 procent. Het herstel van het aandeel toont het vertrouwen van beleggers in het nieuwe management en de koers van het bedrijf nu een aantal oudgedienden zoals ondernemer Marc Coucke en het investeringsfonds Waterland weer aan boord zijn. Bovendien bevestigde Fagron zijn prognoses. Het doel is over heel dit jaar een omzet van 415 miljoen euro en brutobedrijfswinst van 85 à 95 miljoen te realiseren. Tot slot zal het nieuwe paradepaardje van het bedrijf – een fabriek voor steriele componenten in de VS – zoals gepland begin volgend jaar operationeel zijn.
Ericsson vond minder genade bij de belegger voor zijn kanjer van een winstwaarschuwing. Dik een week voor zijn definitieve cijfers maakte de Zweedse producent van netwerkapparatuur bekend dat de omzet 14 procent lager uitkomt dan een jaar eerder, de grootste daling in meer dan een decennium. Ook de brutomarge – wat overblijft van de omzet na de productiekosten – incasseerde een klap. De marge bedraagt amper nog 28 procent tegenover 34 procent vorig jaar. Om de boodschap volledig gitzwart te kleuren, gaf het bedrijf nog mee dat de toestand verder verslechterde naar het einde van het kwartaal toe, en dat er eigenlijk geen beterschap in zicht is.
De Zweden kampen met stevige tegenwind. Zo zijn de meeste netwerkoperatoren ondertussen overgestapt naar 4G, maar de stap naar de volgende generatie 5G laat nog op zich wachten. Er staan dus veel minder investeringen op stapel, waar Ericsson dan nog een bikkelharde concurrentieslag moet voor uitvechten met Huawei en Nokia. Bovendien had Ericsson zijn hoop gevestigd op Brazilië, Rusland en het Midden-Oosten, net de plaatsen in de wereld waar de economie vierkant draaide de voorbije jaren. De situatie bij de Zweden is behoorlijk dramatisch, want de topman vond het zelfs nodig beleggers gerust te stellen dat dit niet het einde van het bedrijf betekent. “We zijn een bedrijf dat altijd goed geweest is in zich aanpassen.”
Donderdag komen de belangrijkste cijfers van het Nederlandse Unilever. Voorts is het uitkijken naar de Duitse inflatie en indicaties of de monsterstimulus van de Europese Centrale Bank vruchten afwerpt. In de VS komen er cijfers over de olievoorraden, wat inzicht kan geven in de omvang van het overaanbod.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier