Facebook niet te snel afschrijven

Geduldige beleggers moeten volgens Morningstar Facebook (FB) op hun radar houden nu het aandeel steeds goedkoper wordt.’ Het sociale netwerk behoudt opwaartse potentie.’

Morningstar-analist Rick Summer laat zich niet van de wijs brengen door de dramatische val van het aandeel Facebook. De diepe duik is inmiddels veelbesproken: in pakweg drie maanden is de koers van Facebook gehalveerd.

De introductiekoers van USD 38,23 is sindsdien de beursgang op 18 mei niet meer gehaald of overtroffen en het sociale netwerk noteert tegenwoordig rond USD 19,00 (zie koersgrafiek).

‘Morningstar heeft beleggers er altijd van proberen te overtuigen om geduldig te zijn en te wachten met het kopen van aandelen Facebook, ook al werden ze verhandeld tegen een koers lager dan onze fair value van USD 32,00’.

Het is een risicovol aandeel en beleggers moeten een grote veiligheidsmarge hanteren, licht Summer toe. Hij schat de waarde van Facebook op basis van de toekomstige kasstroom (fair value) op USD 32 per aandeel en stelde bij de beursgang dat het aandeel met USD 38 overgewaardeerd was.

De koers is volgens hem nu op een niveau dat beleggers kunnen overwegen om in te stappen, hoewel hij benadrukt dat de bodem nog niet bereikt hoeft te zijn.

Renderen

Summer is nog steeds voorzichtig en hij verwacht een afnemende omzetgroei bij Facebook en krapper wordende operationele marges.

De onderneming investeert fors in de ontwikkeling van nieuwe advertentiemogelijkheden en gaat door met het ontwikkelen van zijn strategie voor mobiele apparaten en het online platform. ‘Ik ben positief over deze initiatieven, maar deze investeringen gaan ten koste van de marge. Het zal nog enkele kwartalen duren voordat deze inspanningen renderen.’

Mogelijkheden voor Facebook voor extra omzetstromen zijn volgens de analist pas aan het ontkiemen. ‘Ik verwacht dat de platformstrategie van Facebook een groot aantal ontwikkelaars van apps zal aantrekken. Het netwerk kan hen betere gebruikersinformatie en een doelgerichter marketingkanaal aanbieden, een noodzakelijke win-win bij het vormen van een platform. Verder kan het gerichte advertentiekanaal een grote relevantie bieden, een noodzakelijkheid voor ondernemingen die succesvol proberen te adverteren, met name op mobiele apparaten.’

Summer stelt, dat de ‘economic moat’ van Facebook (de positie ten opzichte van concurrenten) ‘wide’ is (positief) en de onderneming het geduld biedt om te groeien en zijn advertentiemogelijkheden te maximeren. Waarbij ze ondertussen de gebruikersvriendelijkheid en -ervaring van de site niet uit het oog verliest. ‘De kern van de waarde van Facebook, een identiteit en online aanwezigheid bieden aan meer dan 900 miljoen mensen, blijft ondanks de koersval in tact.’

Volatiel

De koers van het aandeel Facebook kan de komende tijd volatiel zijn. Binnen 275 dagen lopen vier lock-up periodes af waarbij vroege investeerders in Facebook en medewerkers hun aandelen op de markt kunnen brengen.

De grootste tranche komt half november waarbij meer dan 1 miljard aandelen verhandeld kunnen gaan worden. Dat is bijna 45 procent van het totaal aantal uitstaande aandelen.

Summer is niet verbaasd als het aandeel Facebook nog verder daalt. ‘Maar de opwaartse potentie van de onderneming compenseert beleggers voor het risico dat ze nemen. Exchange-Traded Funds (ETFs) is toegenomen, maar is nog steeds voor verbetering vatbaar’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content