Facebook crasht. We hadden u gewaarschuwd.

Het aandeel Facebook is al de helft van zijn waarde verloren en zal nog dalen. Volgens Danny Reweghs, directeur MoneyTalk en Inside Beleggen, is Facebook nog altijd overgewaardeerd.

De beursgang van Facebook was ‘an accident waiting to happen’ zegt MoneyTalk-directeur Danny Reweghs.

Het aandeel Facebook is sinds de beursintroductie de helft van zijn waarde verloren. Hoe is dat te verklaren?
Danny Reweghs: Daar zijn verschillende verklaringen voor. De belangrijkste is echter dat het aandeel tegen een veel te hoge prijs naar de beurs kwam. Facebook was en is een fenomeen, een zeer snel groeiend bedrijf in aantal gebruikers. Maar werd naar de beurs gebracht op basis van een veel te hoge waardering, waaronder 100 keer de verwachte winst.

Bovendien werd opnieuw de truc gebruikt om maar een heel klein percentage van de aandelen bij de IPO te gebruiken. Zo wordt schaarste gecreëerd wat de hype en dus de koers verder opdrijft.

De erg hoge waardering die werd gehanteerd, impliceert een groeiscenario dat haast geen enkel bedrijf kan realiseren. Te meer omdat in het geval van Facebook het nog niet bewezen was dat het bedrijf ook heel veel geld kan verdienen. Want dan moeten de reclame-inkomsten fors omhoog. En daaromtrent zijn er meer en meer twijfels. Grote adverteerders zoals GM zijn al gestopt met advertenties op Facebook omdat de respons teleurstellend is.

Een andere verklaring voor de koersdaling is dan ook dat de resultaten tot nog toe zijn tegengevallen. Vooral inzake winstgevendheid is Facebook tot dus ver onder de verwachtingen gebleven.

Komt daar nog bij dat Nasdaq-beurs faalde op de eerste noteringsdag met technische problemen zodat de verhoopte forse stijging op de eerste dag uitbleef en het enthousiasme meteen bekoelde. Meteen kwam er kritiek en aantijgingen op de IPO-prijs.

Het verklaart waarom het Facebook-aandeel meteen flopte, maar de geschiedenis leert dat intekenen op de IPO van zeer populaire ondernemingen haast steeds garant staat voor een mislukking.

Ook Facebook was ‘an accident waiting to happen’ op de beurs. Maar het is veel sneller gegaan dan verwacht. Omdat het beursklimaat natuurlijk een pak minder is en Facebook zelf onder de verwachtingen is gebleven.

Zal het aandeel nog (veel) verder zakken of is de bodem nu bereikt?
Danny Reweghs: De kansen op een verdere daling zijn zeker nog aanwezig. Bij de IPO had ik gesteld dat zelfs aan de helft van de prijs de aandelen eigenlijk nog te duur zouden zijn. En had ik betere cijfers tot nog toe in gedachten. Dus ondanks de koershalvering is het aandeel nog steeds overgewaardeerd en is op termijn een verdere koersdaling waarschijnlijk. Als de resultaten niet snel verbeteren, kan er nog flink wat af.

Wat moet je doen als je nu nog Facebookaandelen hebt?
Danny Reweghs: Uit voorgaande mogen het duidelijk zijn dat Facebook-aandeelhouders best van elke tussentijdse koersopleving van enige omvang best gebruik maken om alsnog van hun aandelen af te geraken en het verlies door te slikken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content