Facebook-aandeel krijgt klappen na schandaal rond datamisbruik

© reuters

Het aandeel van Facebook heeft maandag een stevige klap gekregen, nadat was uitgelekt dat een politieke adverteerder de persoonlijke gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers verzamelde zonder hun goedkeuring.

Het Facebook-aandeel op de technologiebeurs Nasdaq zakte maandag in de loop van de handelsdag met ruim 7 procent, de grootste daling sinds september 2012, en eindigde uiteindelijk op 172,56 dollar, een verlies van 12,53 dollar of 6,77 procent.

Beleggers reageren negatief op mediaberichten van afgelopen weekend waaruit bleek dat Cambridge Analytica persoonlijke gegevens van miljoenen gebruikers van het sociale netwerk had verzameld, zonder dat die daar hun toestemming voor gegeven hadden.

Het bedrijf zou de gegevens hebben gebruikt voor de ontwikkeling van software waarmee het kiesgedrag kan voorspeld en beïnvloed worden, schreef de New York Times.

In 2016 werkte Cambridge Analytica voor de presidentscampagne van Donald Trump.

Facebook maakte zaterdag bekend dat het de toegang heeft geblokkeerd voor Cambridge Analytica, voor een aantal (ex-)medewerkers en voor het moederbedrijf Strategic Communication Laboratories. Facebook zegt dat het werd voorgelogen.

Autoriteiten in de VS en in Europa eisten al meer uitleg. Verwacht wordt dat Facebook-topman Mark Zuckerberg een en ander zal komen verduidelijken in het Amerikaanse Congres.

In België zegt de Privacycommissie dat er nog geen uitsluitsel is over de vraag of er al dan niet Belgische profielen betrokken zijn. Maar de Belgische privacywaakhond ‘volgt deze problematiek met belangstelling op’, zegt een woordvoerster. Er zal overleg over zijn op Europees niveau tijdens vergaderingen dinsdag en begin april.

Partner Content