Faber bereidt zich voor op beurskrach vergelijkbaar met die van 1987

Marc Faber, uitgever van het Gloom, Boom & Doom rapport, is niet zo optimistisch over de toekomst van de Amerikaanse beurzen. Wanneer de indices er blijven stijgen onder invloed van nog meer stimulusgeld verstrekt door de FED, zou er wel eens iets ergs kunnen gebeuren.

Faber bereidt zich zelfs voor op een beurskrach vergelijkbaar met die van 1987. Hij houdt daarbij het niveau van 1422 punten in de gaten, wanneer de Standard & Poor’s 500 Index zich daarboven waagt zou er een krach kunnen volgen van dezelfde orde van grootte als die van 1987.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat er veel opwaarts potentieel beschikbaar is op de Amerikaanse beurzen tenzij de centrale bank met meer stimuleringsgeld over de brug zou komen. Faber doelt daarmee uiteraard op quantative easing 3, de derde ronde in de verruiming van de monetaire politiek.

Faber heeft bal wel eens meer misgeslagen

De goede naam van Marc Faber dateert al van enkele jaren geleden, want in een recent verleden heeft hij de bal wel een aantal keren misgeslagen. Dat was bijvoorbeeld in 2009, toen hij op 9 maart verklaarde dat het bijzonder moeilijk zou worden om in de komende 10 jaar geld te verdienen op de beurs.

Het zou Faber toen niet hebben verbaasd dat de S&P 500 voor het einde van dat jaar nog eens een kwart van zijn waarde zou hebben verloren. Het draaide echter helemaal anders uit, de Amerikaanse beurs startte in maart van dat jaar een opwaartse beweging die nadien de grootste in 50 jaar zou blijken te zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content