F. Van Hoydonck (Sipef): “Resultaten 2010 kunnen die over 2009 licht overstijgen

Vanmorgen gaf Sipef een trading update, waarbij vooral aandacht werd besteed aan de productiecijfers. Topman F. Van Hoydonck verwacht dat, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, de resultaten over 2010 die van vorig jaar licht zullen kunnen overtreffen.

F. Van Hoydonck (Sipef): “In zoverre de aangekondigde La Niña-regens de oogst- en tapaktiviteiten niet hinderen, kunnen we ervan uitgaan dat de totale productievolumes voor palmolie deze van 2009 gaan benaderen en dat de rubber- en theevolumes groter zullen zijn.”

Op dit ogenblik is de verwachte palmolieproductie bijna volledig verkocht aan prijzen die het gemiddelde van de eerste negen maanden licht overstijgen, en ook de volumes voor rubber en thee zijn gecontracteerd aan een niveau dicht bij 3.000 USD per ton.

Van Hoydonck: “Ondanks de turbulenties in de bananenmarkt, garanderen de jaarcontracten aan vaste prijzen een stabiel inkomen voor het einde van 2010. De recente prijsstijgingen, als gevolg van de op 8 oktober door de USDA verspreide verrassende neerwaartse herziening van de huidige maïs- en sojabonenoogst in de Verenigde Staten, duwden de palmolieprijs omhoog tot 985 CIF Rotterdam.”

De moeilijkheden die de voornaamste rubberproducerende landen vanwege het slechte weer ondervinden bij het tappen veroorzaakt een groeiend tekort, wat weerspiegeld wordt in de prijzen die USD 4.000 per ton bereikten.

Van Hoydonck: “Deze marktevolutie zal vooral een positief effect hebben op de resultaten voor palmolie en rubber in 2011. Rekening houdend met de reeds gerealiseerde verkopen en behoudens negatieve (La Niña) weersinvloeden op de verwachte volumes voor het vierde trimester, blijven onze winstverwachtingen evolueren naar een niveau dat mogelijk de recurrente resultaten van 2009 licht zou overstijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content