Extra ondersteuning voor Amerikaanse economie is absoluut noodzakelijk

Het moment waarop de factoren, die een rem zetten op de economische bedrijvigheid in Europa, worden weggenomen, is volgens Carmignac nog ver weg.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan neemt Fed-voorzitter Ben Bernanke ook zijn verantwoordelijkheid door te bevestigen dat extra ondersteuning van de Amerikaanse economie, waar de werkgelegenheid niet meer toeneemt, absoluut noodzakelijk is.

Het werkloosheidspercentage blijft namelijk boven de 8% hangen en begint het consumentenvertrouwen, dat in augustus fors daalde (de maandindex van de Conference Board is van 65,9 naar 60,6 ingezakt), aan te tasten.

Verder zou volgens sommige schattingen een eventuele ‘fiscal cliff’ in 2013 de groei met bijna drie punten kunnen drukken (door het effect op de economische bedrijvigheid van de afloop van de belastingverlagingen uit het tijdperk Bush in combinatie met de automatische verlaging van de overheidsuitgaven).

Terugdringen begrotingstekort is eerste prioriteit

En ‘fiscal cliff’ of niet, de eerste prioriteit van de volgende Amerikaanse regering zal volgens Carmignac noodzakelijkerwijs de terugdringing van het begrotingstekort zijn.

Dus zelfs al waren sommige economische statistieken de laatste weken niet zo slecht als verwacht, de vastberadenheid van de voorzitter van de Fed om eveneens ‘alles te doen wat nodig is’ om de Amerikaanse bedrijvigheid te ondersteunen, moet volgens Carmignac zeker serieus worden genomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content