Eurozone op weg naar een kleine recessie

In het eerste kwartaal van 2012 stagneerde de economische groei in de eurozone en in het tweede kwartaal was er zelfs een krimp met 0,2%.

Maar er zijn volgens Belfius Reserach aanzienlijke verschillen onder de lidstaten. In het tweede kwartaal kende Duitsland nog een groei met 0,3%, terwijl Frankrijk stagneerde en Italië en Spanje een afname kenden met respectievelijk -0,8% en -0,4%.

Alle economische indicatoren die recent verschenen wijzen volgens Belfius Reserach in de zelfde richting: de eurozone zal waarschijnlijk niet kunnen ontsnappen aan een recessie (gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen met een negatieve groei op kwartaalbasis).

De algemene index van het vertrouwen van de consumenten in de eurozone is gedaald van -24,6 punten in augustus tot -25,9 punten in september, resulterend uit verslechterde verwachtingen inzake de algemene economische situatie, hun financiële situatie en spaarvermogen. Enkel de verwachtingen inzake werkloosheid waren stabiel.

Indicator van het bedrijfsklimaat op laagste niveau sinds oktober 2009

In augustus lag het volume van de kleinhandel 0,1% hoger dan de voorgaande maand, maar tegenover augustus 2011 lag volgens Belfius Reserach de index 1,3% lager.

De maandelijkse indicator van het economische sentiment, die het vertrouwen van producenten en consumenten groepeert en doorgaans een goede voorspeller is van de groei van het bbp, viel terug van 86,1 punten in augustus tot 85 punten in september.

De indicator van het bedrijfsklimaat, die verwijst naar de fase van de economische cyclus verslechterde van -1,18 in augustus tot -1,34 in september, wat volgens Belfius Reserach het laagste niveau is sinds oktober 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content