Eurozone kan tegen de verwachtingen in dit jaar toch lichtjes groeien

De economen van AllianzGI verwachten, in tegenstelling tot veel anderen, dat de eurozone dit jaar een beperkte groei zal laten zien, ondanks de krimp in de laatste kwartalen van 2011 en begin 2012. Dat staat te lezen in een recent gepubliceerd rapport. De groei wordt gedreven door Duitsland, de opkomende landen en het herstel in de Verenigde Staten.

Enkele hoofdpunten uit het rapport zijn:

*De eurozone zal in 2012 een groei noteren van 0,3% en in 2013 waarschijnlijk 1,3%. Het herstel zal in de tweede helft van dit jaar inzetten. Dit wordt voor een deel gedreven door Duitsland waar de economie groei dit jaar 1% zal zijn en volgend jaar 2%. Deze prognose gaat er wel vanuit dat er geen nieuwe escalatie is van de Europese schuldencrisis.

*Er blijven grote verschillen tussen eurolanden, onder meer wat betreft werkloosheid. Sommige eurolanden worstelen met een recessie en het risico blijft aanwezig dat zij terecht komen in een vicieuze cirkel omdat zij de overheidsfinanciën op orde proberen te brengen terwijl de economie zwak is.

*De economische groei in de opkomende landen zal in de loop van 2012 aantrekken. Deze landen zijn voor een groot deel afhankelijk van handel en profiteren in een vroeg stadium van het verwachte herstel van de wereldhandel. De opkomende landen wereldwijd zullen naar verwachtingen een economische groei laten zien van 5,8% in 2012 vergeleken met 5,2% in 2011.

* Azië doet het beter, met een groei van 7,2% in 2012, echter dit is eenzelfde percentage als vorig jaar. De regio zal voorlopig niet terugkeren naar groeicijfers van 8-10% zoals die voor de crisis vaak voorkwamen. Deze verwachting is gebaseerd op de prognose dat China over de langere termijn een wat lagere economische groei zal laten zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content