Danny Reweghs

‘Eurostoxx50 naar 4000 punten’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Wall Street beweegt al heel het jaar in een nauwe bandbreedte van enkele procenten. Het perspectief dat er een rente-ommekeer komt, heeft de vaart uit de beursklim gehaald. Dat schrijft Danny Reweghs, directeur strategie Inside Beleggen.

De onderliggende indicatoren suggereren al enige tijd dat het vet van de Amerikaanse beurssoep is en blijven dat bevestigen. Dat sluit niet uit dat we nog een laatste opstoot kunnen krijgen in de loop van het najaar of zelfs nog begin volgend jaar. Precies nadat bijvoorbeeld een eerste renteverhoging werd verwerkt. Maar dat zal eerder een mooi verkoop- dan een nieuw aankoopmoment zijn. Want de tendens voor 2016-2018 lijkt ons voor de States toch eerder dalend te zullen zijn.

Focus op Europa

‘Eurostoxx50 naar 4000 punten voor het eind van het jaar.’

In afwachting en zolang echter Wall Street nog standhoudt, is er nog ruimte voor een verder herstel op de Europese beurzen. Dus binnen de aandelenstrategie mag de focus op Europa gericht blijven. Na een fantastische start in de eerste vier maanden zorgde Griekenland mede voor een tussentijdse terugval.

De combinatie van gemiddeld stevige halfjaarresultaten en blijvend lage rentestanden bieden een basis voor een verdere opmars van de Europese aandelenmarkten, tot boven de niveaus die we in april/mei hebben gezien. We mikken dan ook nog op een Eurostoxx50-index van 4000 punten (vandaag rond 3650) voor het eind van het jaar.

Chinese domper

De opkomende landen blijven het moeilijk hebben. Daarvoor weegt de Chinese groeivertraging tot nader order nog steeds té zwaar. De grondstofprijzen (van aluminium over olie tot zink) hebben er onder te lijden. Na een aantal betere maanden kregen we in de zomermaand juli met dunnere handel een nieuwe tik, waarbij vaak vorige bodems werden weggeslagen. Dat kondigt meestal een periode met hoge volatiliteit aan.

Voorlopig mag de klemtoon in de aandelenportefeuille nog steeds op Europese aandelen liggen

Voor een aantal opkomende markten zoals Brazilië en ook de edelmetalen (goud, zilver, platina, …) suggereren dat die volatiliteit wel eens tot een meerjarenbodem in de komende maanden zou kunnen leiden. Het pessimisme rond deze markten teert in elk geval hoge toppen. Een absolute noodzaak om een bodem voor vele jaren te kunnen vormen. Dat pessimisme zal in die laatste dolle rit naar de bodem nog zwartgalliger worden en tot paniekverkopen aanleiding geven. Daarna kan dan de fameuze muur der zorgen worden beklommen. Maar voorlopig mag de klemtoon in de aandelenportefeuille nog steeds op Europese aandelen liggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content