Europese schuldenproblemen kunnen jarenlang blijven aanslepen

Terwijl Griekenland krampachtig probeert om het vertrouwen in de financiële situatie van het land te herstellen, maken de beleggers zich zorgen over de gevolgen van de Europese begrotingscrisis op wat langere termijn. De crisis zou namelijk wel eens langer kunnen aanslepen dan nu wordt aangenomen.

Portugal worstelt met gelijkaardige problemen als Griekenland en de vraag is wie nu het volgende land gaat worden. Sommige economen dringen aan op een reddingsplan voor (in eerste instantie) Griekenland.

Dat idee wordt dan weer van de hand gewezen door de Europese Unie. Wanneer Griekeland door Europa samen met het Internationaal Monetair Fonds moet worden gered, zou dat zwaar gezichtsverlies betekenen voor de Europese unie.

Steeds meer stemmen roepen daarom op voor een andere oplossing: geen reddingsplan, maar een herstelprogramma voor Griekenland op lange termijn. Daardoor zou het land de tijd krijgen om terug order op zaken te krijgen, met als nadeel dat het land jarenlang met een financiële crisis kan geconfronteerd blijven.

Griekenland zou dan echter met enkele handicaps opgezadeld zitten, in de vorm van lagere lonen voor overheidsambtenaren, hogere rentevoeten en minder geld voor de overheid om uit te geven.

David Jones, hoofd marktstrategie bij IG Markets in London, is van mening dat de Europese begrotingscrisis inderdaad een zaak van lange adem kan worden, waarbij uiteindelijk ook heel wat andere Europese landen gaan betrokken worden.

Griekenland kan in dat verband een voorsmaakje geven van wat ons nog te wachten staat.

Jones is vooral bezorgd dat de spread tussen de Griekse en de Duitse staatsobligaties – die zich nu op ongeveer 3,50% bevindt – hoog zal blijven. Dat betekent dat Griekenland bijzonder weinig bewegingsruimte gaat krijgen.

Italië en België komen vanwege hun hoge schuldengraad dan eveneens in beeld, maar ook Oostenrijk loopt dan gevaar vanwege de grote blootstelling van de banken aan het door de crisis hard getroffen Oost-Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content