Europese schuldencrisis steekt opnieuw de kop op

Het is ongeveer een maand lang relatief stil geweest op de financiële markten, maar de Europese schuldencrisis heeft inmiddels opnieuw de kop opgestoken. Zowel de politici als de handelaren zijn terug uit vakantie, zodat de financiële markten weer terug kunnen overgaan naar de traditionele gang van zaken.

Blijkt dus dat de problemen verre van zijn opgelost en hoogstwaarschijnlijk binnen de kortste keren opnieuw de kop gaan opgestoken.

Carl Weinberg van High Frequency Economics waarschuwde in ieder geval dat de Europese banken uiterst kwetsbaar blijven.

Op de beurzen is het sentiment eerder afwachtend, de belangrijkste indices noteren niet zo ver boven het slotniveau van afgelopen vrijdag.

Binnen de BEL 20 moet vooral KBC terrein prijsgeven, terwijl op de valutamarkten de euro weer duidelijk in het rood is gedoken.

Brunel: 2kw12 goed, maar wel margedruk – omzetgroei 2012 verhoogd naar 15%

Brunel zag de omzet in het tweede kwartaal met 40% stijgen tot Eur 303,4 mln. Dat was veel hoger dan Theodoor Gilissen Bankiers had verwacht.

De stijging van het operationeel resultaat met 31% naar Eur 15,6 mln was echter lager dan wij hadden getaxeerd en aan de onderkant van de marktverwachting.

De nettowinst steeg over het eerste halfjaar met 33% naar Eur 25,2 mln. Met een groei van het operationeel resultaat van 31% in een moeilijke markt kan nauwelijks worden geklaagd over een tegenvallend resultaat.

Dat het wat minder was dan Theodoor Gilissen Bankiers had gedacht kwam vooral door een verschuiving van de mix: het aandeel van Energy nam sterk toe naar 70% (was 62% in 2kw11).

Binnen Energy groeide ook nog eens het aandeel van Projecten sterk.

Daar zijn de marges ook wat lager dan bij de traditionele Energy Business. Ten slotte was het bedrijfsresultaat en de marge in Duitsland gedaald, maar dat heeft vooral te maken met investeringen in de commerciële organisatie.

Brunel ziet de Europese markten dit jaar niet meer verbeteren, maar blijft wel positief over de groei gedurende de rest van het jaar, zij het dat het op een wat lager niveau komt te liggen.

Het concern benadrukt opnieuw dat nu het Kipper Tuna project is afgerond, de activiteiten bij Energy op een wat lager niveau komen.

Met name in Australië is er echter veel werk op langere termijn. Dit jaar worden waarschijnlijk nog opdrachten gegund voor

Wheatstone, een fabriek voor LNG, en Ichtys, een van de grootste LNG-projecten in Australië. Dit zal de omzet van Brunel in 2013 stuwen.

Tegen de verwachting van Theodoor Gilissen Bankiers in heeft het concern de groeiverwachting voor 2012 al verhoogd van

10% naar 15%.

De analisten van de bank hadden verwacht dat het conservatieve management dat pas in het derde kwartaal zou doen. Theodoor Gilissen Bankiers herhaalt het koopadvies voor Brunel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content