Europese schuldencrisis is combinatie van drie crisissen

Er wordt altijd gepraat over de Europese schuldencrisis, maar eigenlijk bestaat die crisis uit drie verschillende delen. Op de eerste plaats is er de eigenlijke schuldencrisis, waarbij de verschillende landen die deel uitmaken van de eurozone onder een zware schuldenberg gebukt gaan.

Het zal duidelijk zijn dat het afbouwen van die schuldenberg niet op 1, 2, 3 zal gebeuren, het kan jaren duren alvorens we uit het moeras zijn. Het tweede luik van de crisis is uiteraard de bankencrisis, die al evenmin op een wip en een zucht kan worden opgelost.

Probleem van de concurrentiekracht moet stapgewijs opgelost worden

Een oplossing voor de bankencrisis zal er niet voor 2014 komen, maar de bankenunie is alvast een stap in de goede richting. Andreas Höfert, Chief Economist Global Head Wealth Management Research bij UBS, merkt op dat er dan nog het probleem van de concurrentiekracht blijft.

Dit probleem moet stapsgewijs opgelost worden, een oplossing moet land per land worden aangereikt. Uiteraard zal het ook tijd vergen alvorens de landen die op concurrentieel vlak achterstand hebben opgelopen deze achterstand opnieuw hebben opgehaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content