Europese kopzorgen steken in alle hevigheid opnieuw de kop op

Op het vlak van bedrijfsresultaten valt vandaag weinig of niets te melden, wat overigens niet abnormaal is voor deze tijd van het jaar. Er rapporteren wel enkele tientallen bedrijfjes, maar daar zijn in feite geen echt bekende namen tussen. Anderzijds staat de kop van de meeste beleggers momenteel niet naar cijfers.

Alle aandacht gaat namelijk opnieuw uit naar de Europese schuldencrisis, die weer in alle hevigheid is opgelaaid. De probleemlanden zijn opnieuw Griekenland en Spanje, waarbij laatstgenoemde de vraag om hulp eventueel zou willen uitstellen tot Italië in moeilijkheden komt.

Situatie in Zuid-Afrika blijft ondanks Lonmin-akkoord onrustig

Sinds de brutale opstand in de Marikana mijn, uitgebaat door Lonmin, is de situatie in de Zuid-Afrikaanse mijnbouwsector volgens Royal Bank of Scotland erg onrustig.

Naast de platinamijnen worden nu ook de goudmijnen in het land getroffen. Enkele dagen nadat de staking bij KDC East (Kloof Driefontein Complex), uitgebaat door Gold Fields beëindigd was, legden de 15.000 arbeiders van KDC West het werk neer.

Zuid-Afrika staat in voor meer dan 75 procent van de globale platinaproductie. In het zog van platina werd ook palladium 7,2 procent duurder.

Basismetalen blijven goed op dreef

De basismetalen presteerden volgens Royal Bank of Scotland voor de tweede week op rij bijzonder goed ondanks de eerder
tegenvallende macro-economische cijfers. De markt verdisconteert al een scenario van hogere groei als gevolg van de monetaire maatregelen.

Aluminium zette de beste prestatie neer met en klim van 9,1 procent op weekbasis. Lood en zink werden respectievelijk 8,8 en 7,5 procent duurder.

Volgens de International Lead & Zinc Study Group (ILZSG) produceerde China tijdens de eerste 7 maanden van dit jaar 6,8 procent minder zink dan in dezelfde periode een jaar eerder.

China staat in voor 40 procent van het globale zinkaanbod. Nog volgens de ILZSG steeg de Chinese productie van geraffineerd
lood in augustus met 22 procent op jaarbasis naar 457.000 ton.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content