Europese kernlanden niet langer immuun voor de crisis

Het IMF gaat uit van een eerder langzame groei van de wereldeconomie, die steunt op de dynamiek van de groeimarkten en een beperkt economisch herstel in de Verenigde Staten.

Europa lijkt volgens Christophe Van Canneyt van Bank Puilaetco Dewaay in een recessie te zijn beland. Hoewel er nog steeds grote regionale verschillen zijn tussen de noordelijke en de perifere landen blijken de kernlanden niet langer immuun voor de crisis.

Het groeitempo in de Verenigde Staten lijkt de afgelopen maanden op zijn beurt te zijn vertraagd. De grootste uitdagingen zijn voor 2013, wanneer de sanering van de overheidsfinanciën effectief van start zal gaan.

Kwetsbaar herstel in VS

De heropleving van de economische activiteit in de VS verzwakt omwille van de beperkte creatie van arbeidsplaatsen, op zichzelf een gevolg van het afbetalen van schulden van de gezinnen.

Mogelijk kunnen de lagere financiële kosten bijdragen tot een herstel van de inkomens, en zo de groei terug doen versnellen.
Gegeven de overvloed aan woningen op de markt stijgen de vastgoedprijzen nog steeds niet.

Maar toch kunnen we intussen na een lange periode van stagnatie op zeer laag niveau een bescheiden herstel zien in een aantal vastgoedindicatoren (verkopen van bestaande woningen, bouwvergunningen en vertrouwensindicatoren bouw) .

Ook de wanbetalingen op hypotheekleningen verminderen. Door de massale steunaankopen van hypotheekobligaties door de FED wordt de hypotheekrente immers artificieel laag gehouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content