Europese indicatoren vallen tegen, China roeit tegen de stroom in

De combinatie van teleurstellende bedrijfsresultaten met voorzichtige vooruitzichten en – niet te vergeten- negatief nieuws uit Spanje zetten volgens Theodoor Gilissen Bankiers de aandelenbeurzen en andere risicovolle beleggingen gisteren lager.

Moody’s heeft de rating van vijf Spaanse regio’s verlaagd naar ‘junk’ vanwege beperkte cashreserves en verslechterende liquiditeit.

Daarop moest de regio Madrid, die de op één na hoogste rating van de regio’s heeft, een geplande emissie afblazen wegens een te lage vraag. De regio zou in de tweede helft van het jaar Eur 1,3 mrd moeten herfinancieren.

Wanneer dit niet zelfstandig lukt zal Madrid ook een beroep moeten doen op het steunfonds voor de regio’s. Na eerdere aanvragen is het fonds van Eur 18 mrd echter ook al bijna uitgeput.

Berichten over de Spaanse economie waren ook niet positief. De economie kromp in het derde kwartaal met 0,4% en volgens de Spaanse krant Confidencial zal het begrotingstekort voor 2012 1% hoger uitkomen op 7,3% door tegenvallers bij de sociale
voorzieningen.

Inkoopmanagersindices vallen tegen

De eerste schattingen van de inkoopmanagersindices in Europa voor de maand oktober vielen volgens Theodoor Gilissen Bankiers vanochtend tegen.

De Franse indices voor zowel de industrie als de dienstensector verbeterden nog licht, maar bevinden zich nog ruim onder de grens van 50 die groei aangeeft.

De Duitse indices verslechterden echter, terwijl voor beiden een lichte stijging werd verwacht. De samengestelde Europese index kwam uit op 45,8, een daling ten opzichte van 46,1 en lager dan de verwachte 46,5. Dit kwam vooral door een verslechtering in de industrie.

Ook de Duitse IFO indicator viel tegen en liet een daling zien waar een lichte stijging werd verwacht. De Chinese inkoopmanagersindex steeg van 47,9 naar 49,1 naar het hoogste niveau in drie maanden en gaf enige ondersteuning aan de beurzen in Azië.

De Franse staat moet Peugeot te hulp schieten en zal voor maximaal Eur 7 mrd aan leningen van de financiële tak van Peugeot garanderen, mits zij toestemming krijgt van de Europese Commissie voor deze steun.

Door een ratingverlaging van moederbedrijf Peugeot dreigt ook de financiële tak de ‘junk’ status te krijgen. Hierdoor is de toegang tot de kapitaalmarkt lastiger en duurder geworden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content