Europese economie vermijdt op het nippertje recessie

De Europese economie heeft op het nippertje tijdens het eerste kwartaal een recessie vermeden. In de eerste drie maanden van dit jaar was er sprake van een nulgroei, waar de analisten hadden gerekend op een krimp met 0,20%.

In het vierde kwartaal van vorig jaar was de economie in de eurozone met 0,30% gekrompen.

Vooral de sterke Duitse economie belette dat de eurozone in een recessie weggleed. De Europese beurzen noteren nog steeds in de plus, maar de winsten blijven flinterdun.

De BEL 20 heeft het moeilijker, het verlies voor de index is inmiddels opgelopen tot ruim driekwart procent. Befimmo noteert op de cijfers hoger, maar holding A&vH kan met de vanmorgen gepubliceerde trading update niet echt bekoren. De koers weet het verlies niettemin tot een minimum te beperken.

Ackermans & van Haaren wijst op huidige onzekerheid

Ackermans & van Haaren gaf een trading update, waarvan hier enkele hoogtepunten:

DEME (AvH 50%) slaagde er in het eerste kwartaal in om twee nieuwe belangrijke orders te behalen, met name in Qatar en in Australië. Het New Port Project in Qatar werd getekend door Medco (DEME 44%) en omhelst de baggerwerken van het toegangskanaal, een havenkom, een landaanwinning van ongeveer 4,5 km² en twee breuksteungolfbrekers (totale waarde 941 miljoen euro).

Het Wheatstone LNG project van Chevron aan de westkust van Australië (totale waarde 916 miljoen euro) omvat de baggerwerken van het toegangskanaal, de zwaaikom en aanlegplaatsen. Het orderboek bereikt hierdoor eind maart 2012 een nieuw recordniveau van 3.365 miljoen euro, een stijging van 40% ten opzichte van eind 2011 (2.404 miljoen euro).

De uitvoering van deze orderportefeuille geeft DEME uitzicht op een hoog activiteitsniveau in de komende jaren, al zal de bijdrage van de nieuw verworven grote projecten vooral voelbaar worden vanaf 2013.

Kaspositie

De netto-thesauriepositie van AvH groeide aan tot 92,1 miljoen euro per 31.3.2012 (73,0 miljoen euro per 31.12.2011) onder meer dankzij de desinvestering van het belang in Alural. De investeringsactiviteit van de groep bleef tijdens het eerste kwartaal

beperkt tot het versterken van de eigen middelen van Anima Care in het kader van de geplande uitbreiding van haar activiteit.

Deze voorziet onder meer in de bouw van nieuwe residenties in Blegny (nabij Luik), in Kasterlee en in Zemst. De raad van bestuur van Ackermans & van Haaren is van mening dat de groep goed gepositioneerd is voor het lopende boekjaar, maar

blijft wijzen op de onzekerheid over de economische ontwikkeling in vele landen waar AvH en haar bedrijven actief zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content