Europese economie rekent op hogere Duitse lonen wat groei betreft

Nadat de Duitse lonen in het laatste kwartaal van 2011 al met ruim 4% stegen, zijn verdere loonsverhogingen overeengekomen met de vakbonden.

Werknemers in de metaal- en elektrosector gaan de komende 13 maanden 4,3% meer verdienen. Dit is volgens Theodoor Gilissen Bankiers de grootste stijging sinds 1992, toen een verhoging van 5,4% werd overeengekomen.

De vakbonden eisten in eerste instantie 6,5%. Ambtenaren kregen eerder al een toezegging voor een loonsverhoging tot eind 2013 van 6,3%.

Omdat de Duitse lonen sinds 1990 veel minder hard zijn gestegen dan in de andere Europese landen en de werkloosheid het afgelopen jaar zelfs is gedaald, is er ruimte voor deze stijgingen.

De Duitse Minister van Financiën Schäuble gaf een paar weken geleden al aan dat hij hoopte dat loonsverhogingen zouden leiden tot hogere consumentenbestedingen.

Om dat te bereiken mag de inflatie tijdelijk boven de doelstelling van 2% komen. Gehoopt wordt dat de zwakkere Europese landen hiervan kunnen profiteren.

Dat valt nog te bezien, want de grootste problemen zitten in de slechte concurrentiepositie van die landen.

Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje leveren in snel tempo salaris in

Dit komt vooral door de sterke stijging van de lonen over de afgelopen jaren, die o.a. een gevolg is van een hogere inflatie, de macht van de vakbonden en het gebrek aan belastingmoraal.

Verder valt de innovatie in deze landen tegen en is het ook moeilijker om in deze landen zaken te doen. Duitsland maakte vanaf 1995 t/m 2005 ook zo’n moeilijke periode door.

De economische groei lag ruim onder die van de andere Europese landen, de bouwsector zakte in, kredietverlening stond onder druk en de inflatie was laag. Daarom werden de lonen in toom gehouden.

Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje leveren nu in een snel tempo salaris in om hun positie te verbeteren. Toch zal een verbetering volgens Theodoor Gilissen Bankiers tijd kosten, ook al omdat de bankencrisis, een hoge overheidsschuld en verlaging van de schulden bij particulieren voor extra problemen zorgen. Om de onrust op de financiële markten te beteugelen is meer nodig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content